Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

5 tips bij het leggen van klinkers

U wilt zelf uw klinkers leggen? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal aspecten. In dit artikel bespreken we een aantal handige tips die van pas kunnen komen bij het bestraten.

 

Efficiënte klinker bestrating

Oude bestrating gepalleteerd inkopen

Wanneer u oude bestrating inkoopt, zorg er dan voor dat deze gepalleteerd wordt en niet als een losse hoop stenen, met grond en ander puin ertussen geleverd wordt. Het kan zomaar zijn dat een hoop stenen beschadigd zijn en daarnaast zal het bestraten ook veel efficiënter verlopen wanneer u de klinkers op pallets dichtbij de werkplaats kunt rijden en u de stenen er gemakkelijk vanaf kunt pakken.

 

Klinkers bekijken in daglicht

Het is aan te raden om altijd even op locatie te gaan kijken hoe de klinkers er echt uit zien. Doe dit in helder daglicht zodat u goed de kleur en structuur van de stenen ziet. Het bestraten van uw tuin of oprit is toch een duurzame investering, dus het is niet aan te raden de om zomaar de stenen te bestellen op basis van een afbeelding.

 

Bestrater met ervaring

Wanneer u zelf niet de klinkers gaat leggen, zorg er dan voor dat u dit laat doen door een iemand met tenminste enige ervaring in het leggen van klinkers. Het is belangrijk dat de bestrating op de juiste manier wordt geplaatst zodat u er lang van kunt genieten.

 

Voorkom onkruid

Om onkruid tussen de stenen te voorkomen is het verstandig om onder het bestratingswerk anti-worteldoek te leggen. En om ook onkruidgroei van bovenaf te voorkomen, brengt u de klinkers aan op een laagje brekerzand, op deze manier kunnen er zich namelijk geen zaadjes tussen de voegen van de klinkers nestelen.

 

Wissel van pallet tijdens het bestraten

Wanneer de klinkers op meerdere pallets worden geleverd, is het slim om de klinkers niet pallet voor pallet te bestraten, maar in plaats daarvan telkens een aantal lagen per pallet weg te werken. Op deze manier weet u zeker dat er niet veel kleurverschil of maatverschil in het straatwerk zal ontstaan.

 

Bonus tip: stel van te voren een duidelijk bestratingsplan op

Zorg dat voordat u begint met bestraten u een duidelijk bestratingsplan hebt. Meet de te bestraten oppervlakte precies op, en maak er een op schaal getekende plattegrond van. Leg hier vervolgens een vel doorschijnend papier overheen, hierop kunt u uw gewenste bestrating precies intekenen. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk, zodat u ook een reële inschatting kunt maken van het aantal klinkers dat u nodig zult hebben. Bestel wel voldoende klinkers, er gaat namelijk doorgaans zo’n 10 procent van het bestratingsmateriaal verloren bij het aanleggen.

http://www.vindhovenier.be/klinkers-leggen/