Tuin info
Image default
Hobby en vrije tijd

Peterselie kweken in je eigen tuin

Wil je graag peterselie kweken? In dit blogartikel vertellen we je alles wat je nodig hebt om succesvol peterselie te kweken. We leggen uit welke soorten er zijn, hoe je ze zaait en oogst en wat je allemaal kunt doen met peterselie. Daarnaast geven we tips over hoe je de plant beschermt tegen ziekten. Ook vertellen wij je in welke recepten je peterselie kan gebruiken.

Wat is peterselie?

 

Peterselie (Petroselinum crispum) is een plant uit de lookfamilie. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt tegenwoordig overal ter wereld verbouwd. Peterselie is erg gezond en wordt veel gebruikt in de keuken. Je kunt verschillende soorten peterselie vinden, zoals platte peterselie en krulpeterselie.

Soorten peterselie

Er bestaan twee types peterselie:

    krul peterselie (Petroselinum crispum)
    blad peterselie (Petroselinum neapolitanum).

Beide soorten zijn geschikt om te kweken in de moestuin en de manier van kweken is op dezelfde manier.

Hoe kweek je peterselie?

Nu je weet welke soorten er zijn kunnen we gaan beginnen met kweken voor zowel de platte als de krul peterselie volg je dezelfde stappen:

1. Benodigdheden voor peterselie kweken

  • Zaaiperceel, zaaibed of potjes
  • Peterseliezaadjes
  • Water
  • Natuurlijk zonlicht

2.Wanneer mag peterselie in de tuin?

Peterselie kan vanaf april tot en met oktober buiten worden gezet. Zorg ervoor dat de plant in een zonnige plek staat en hij niet teveel wind vangt.

3.Zaaien van peterselie

Peterselie, bijvoorbeeld gegrulde peterselie, kan het beste in april of mei worden gezaaid. De plantjes hoeven niet diep te worden geplant en je kunt ze op verschillende manieren zaaien: met een zaaibedje, in een bloempot of gewoon tussen de andere plantjes in de tuin. Het is belangrijk dat er voldoende zonlicht op de plant valt, omdat peterselie anders niet goed gaat groeien.

4.Hoe vaak geef je water?

Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond niet te nat worden. Als het erg warm weer is, dan kun je de plant het beste elke dag water geven.

5.Voedingsstoffen voor peterselie

Peterselie is een plant die veel voedingsstoffen nodig heeft. Geef de plant daarom elke maand wat compost of nieuwe voeding. Dit zorgt ervoor dat je lang kunt genieten van verse peterselie in de keuken!

6.Oogsten van peterselie

Je kunt peterselie vanaf juli oogsten. De bladeren worden dan het beste. Snijd ze af met een scherp mesje of knip ze er heel voorzichtig af met een schaar. Let er wel op dat je alle bloemetjes verwijderd, want die geven smaak aan de peterselie. Je kunt de plant gewoon in de tuin laten staan en dan iedere week een paar bladeren plukken.

Tips voor peterselie kweken

  • Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond niet te nat worden.
  • Zorg ervoor dat er genoeg zonlicht op de plant valt.
  • Bescherm de plant tegen bladluizen met een speciale beschermlaag.
  • Oogst peterselie vanaf juli en snijd het af met een scherp mesje of knip het er heel voorzichtig af met een schaar.
  • Laat de plant in de tuin staan en pluk iedere week een paar bladeren.

Hoe vaak geef je peterselie water?

Hoe vaak moet je water geven? Geef de plant elke dag water als het erg warm is en om de week als het weer koeler is. Peterselie houdt van een natte grond, maar laat de bodem niet te lang onderwater staan omdat dit kan leiden tot schimmels. Voedingsstoffen Als je peterselie wilt kweken voor in de keuken, dan moet je regelmatig voeding aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de plant lang kan groeien en verse bladeren blijft produceren. Geef de plant elke maand wat compost of nieuwe voeding.

Geschiedenis van Peterselie 

De geschiedenis van peterselie gaat terug naar de oude Grieken. Deze mensen ontdekten al snel dat peterselie erg gezond is en ze gebruikten het voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig wordt peterselie veel gebruikt in de keuken, maar ook als medicijn.

Koken met peterselie

Peterselie kun je op allerlei manieren toevoegen aan je gerechtjes. De meest bekende combinaties zijn met knoflook, ui of look. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Van peterselie kun je heerlijke klassieke kruidenboter of of peterselie olie maken

Waneer oogst je peterselie?

Oogsten van peterselie Je kunt vanaf juli peterselie oogsten, afhankelijk van de temperatuur. De bladeren worden dan het beste. Snijd ze af met een scherp mesje of knip ze er heel voorzichtig af met een schaar. Let er wel op dat je alle bloemetjes verwijderd, want die geven smaak aan de peterselie. Je kunt de plant gewoon in de tuin laten staan en dan iedere week een paar bladeren plukken.

https://www.goedboerenindestad.nl