Tuin info
Image default
Buiten leven

Dazen bestrijden op verschillende manieren. Er zijn dazenvangers, sprays en speciale dazenvallenlijm

De zomer staat weer voor de deur en helaas hiermee ook de komst van de Daas.

Dazen zijn bloedzuigende insecten die uw paarden erg veel stress kunnen bezorgen met hun pijnlijke beet. Zorg er daarom ook deze zomer weer voor dat u voldoende maatregelen treft om de aanwezigheid van dazen zo beperkt mogelijk te houden.

U kunt dazen bestrijden op verschillende manieren. Er zijn dazenvangers te koop, sprays, lijm of u kunt zelf een dazenval maken. Er is een oplossing voor ieder budget. Hieronder leest u in het kort welke mogelijkheden er zijn voor het bestrijden van dazen.

Verschillende soorten dazenvangers

Een veel gebruikte dazenval is de lijmval door middel van het gebruik van een dazenbal. Dit is een grote zwarte bal welke bedekt is met lijm. Hij wordt bevestigd aan een staander of in een boom gehangen en hangt aan een draad of touw. De bal beweegt door de wind en trekt zo de aandacht van dazen. Dazen en wespen komen op deze bal af en blijven aan de bal plakken waardoor ze direct uitgeschakeld zijn en uw paard niet kunnen bijten. De Dazenbal is eenvoudig schoon te maken met een spatel en u kunt daarna een nieuwe laag lijm aanbrengen. Dit is een voordelige manier om ervoor te zorgen dat uw terrein dazenvrij blijft. 

U kunt ook kiezen voor een complete set. Een complete dazenvanger bestaat onder andere uit een zwarte dazenbal, maar de dazen worden dan in een opvangbeker gevangen. Over de zwarte bal hangt een net, ook wel een funnel genoemd. Ook hierbij hangt de bal aan een staander zodat hij beweegt in de wind. De daas gaat omhoog onder de funnel en kan geen andere kant meer op behalve in de opvangbeker. De losse onderdelen van dit soort dazenvangers zijn ook altijd los te bestellen indien dit nodig is. Voor deze val wordt geen lijm gebruikt.

 

Het maken van een dazenval met dazenlijm

Video van de Sticky Trap dazenval met zwarte emmer

Zelf kunt u eenvoudig een dazen lijmval maken met bijvoorbeeld een zwarte emmer. Dit is de voordeligste optie die er is omdat u deze val zelf maakt en enkel de lijm koopt. Het principe van deze lijmval is hetzelfde als met de bal. Door de bodem boort u een gat waar een touw doorgaat zodat de emmer opgehangen kan worden in een boom of aan een staander. De emmer bestrijkt u met dazenlijm en klaar is uw dazenval. Waarom een zwarte emmer? Om dezelfde reden waarom de bal ook zwart is en wordt opgehangen. De kleur zwart wordt snel warm in de zon en dazen komen vooral af op donkeren kleuren, warmte en beweging.

Dazen lijm is als los product te kopen. Sticky-Trap dazenlijm is een milieuvriendelijke lijm die niet giftig is voor mens of dier. De lijm is speciaal ontwikkeld om dazen en horzels te vangen maar andere insecten af te stoten. Insecten als vlinders en bijen worden dus niet gevangen door deze lijm. Los van het feit dat dit een ecologisch verstandige keuze is, is het ook nog eens betaalbaar. U kunt bijvoorbeeld met een halve liter Sticky-Trap dazenlijm 10 dazenvallen maken.

 

DE VERSCHILLENDE SOORTEN SPRAYS VOOR DAZEN

Wilt u naast de dazenvallen een andere optie dan kunt u kiezen voor een variatie aan sprays. Er zijn veel sprays op de markt die gemaakt zijn om juist dazen te weren. De juiste dazenspray kan erg effectief zijn indien u het goed gebruikt. Het nadeel van sprays is dat ze in verhouding vrij duur zijn. De spray spuit u op uw paard. De geur maskeert uw paard en de dazen blijven uit de buurt. Wanneer u gebruikt maakt van een spray houd er dan rekening mee dat u de spray meerdere malen per dag dient aan te brengen. Er zit veel verschil tussen de soorten dazenspray. Het kan variëren van eens in de 4 uur sprayen tot sprays die meer dan 10 uur werken. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals de sterkte van de zon, de mate waarin uw paard zweet en de temperatuur buiten. Veel sprays werken ook tegen andere insecten zoals teken, wespen of horzels. Omdat een spray op de huid van uw paard wordt gebruikt is het belangrijk dat u kijkt of uw paard geen allergische reactie vertoont op het gebruik van de spray. Een spray is goed te gebruiken in combinatie met een vliegendeken. De vliegendeken beschermt het grootste gedeelte van uw paard en de overige delen kunt u behandelen met spray.

Ik hoop dat u veel heeft gehad aan dit artikel

 

https://dazenvanger.nl/merken-dazenvallen