Tuin info
Image default
Bloemen en Planten

Koolstoffilters

Koolstoffilters

Omdat sommige planten, groenten of fruit soms nare luchtjes met zich mee brengen tijdens de kweek en je hier niet de buren mee wilt lastig vallen kan je een koolstoffilter aan het lucht behandelingssysteem toevoegen. Deze heeft als eigenschap om nare luchtjes uit de lucht te filteren.

Wat is een koolstoffilter?

Een koolstoffilter is een metalen cilinder gevuld met actief koolstof. Koolstof heeft de eigenschap om geuren op zich te nemen. De geur komt wordt de cilinder ingezogen en komt langs de koolstof korrels zodra de lucht uit de cilinderkomt is het weer helemaal neutraal en zitten alle luchtjes aan de koolstof in de cilinder.

Eigenschappen van een koolstoffilter. 

  • de koolstoffilter is ongeveer 3 oogsten te gebruiken. Dit houdt in dat de actieve werking van het koolstof afneemt na een werking van ongeveer 30 weken.
  • De koolstoffilter moet je altijd schuin tegenovergesteld van de lucht-inlaat ophangen aan het plafond van de kweekomgeving.
  • Afhankelijk van de kweekruimte is het belangrijk dat je kijkt naar de capaciteit van de koolstoffilter
  • Het nadeel van een koolstoffilter is dat het bij hoge luchtvochtigheid (80 tot 90%) zijn werking zal verliezen. Het is dus van belang dat je per oogst goed kijkt of deze nog goed werkt. 

Soorten koostoffilters?

Er zijn verschillende soorten koolstoffilters op de markt. Voor het kweken in kweektenten in het aan te raden om gebruik te maken van een “lite” versie deze schelen vaak de helft aan gewicht en dit is aan te raden omdat de filter vaak aan de tentstokken wordt gemonteerd. Als er gebruik wordt gemaakt van een filtersteun maakt het niet echt verschil.

Koolstoffilters bestellen.

Bij de kweektent-specialist.nl gevestigd in Delft kan makkelijk en snel filters worden besteld. Omdat het een webwinkel is, worden de spullen standaard verzonden, maar je kan ook aangeven dat je je spullen wilt afhalen.

Uit welke kweekspullen moet een complete kweektent uit bestaan?

Waar moet een complete kweektent uit bestaan om de kweek tot een succes te maken?

De kweekruimte moet aan een aantal punten voldoen om de kweek tot een succes te maken.

Persoonlijk vinden wij dat brandveiligheid, gebruiksgemak en het kweekklimaat tot de kernpunten behoren. Om dit te realiseren hebben we hieronder een opsomming gemaakt met de nodige producten.

–          KWEEKTENT: Allereerst heb je een goede kweektent nodig.Een kweektent is de basis van je kweekomgeving en moet dus veilig en stabiel zijn. Een goede keus voor een kweektent kun je maken uit de volgende merken: Secret jardin – Budbox – Homebox.

–          BRANDBLUSSEN: Omdat er altijd iets fout kan gaan en je niet altijd in de buurt bent is het van belang dat er een brandblusser in de kweekruimte hangt. Deze gaan open bij een te hoge temperatuur en kan zo een stukje veiligheid waarborgen.

–          SOFTBOX: Een softbox is de kist waar de slakkenhuis motor in hangt. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende behuizingen. Een veel gebruikte kist is de MDF-Softbox. Deze mdf-kist is van binnen bekleed met geluid àbsorberende isolatie. De motor is met speciale rubbers in de behuizing gemonteerd waardoor er nagenoeg geen resonantie ontstaat. De sterkte van de motor wordt bepaald door het aantal lampen dat in de ruimte brand.

–          KOOLSTOFFILTER: Een koolstoffilter wordt in de ruimte gehangen en aangesloten op de softbox doormiddel van een slang. De koolstoffilter zorgt ervoor dat alle geurtjes die in de kweekruimte ontstaan worden gefilterd en er schone lucht naar buiten wordt afgevoerd. De grote van de koolstoffilter wordt evenals de kist berekend door het aantal lampen die in de kweekruimte hangen.

Een formule om dit uit te rekenen is: wattage x aantal lampen / 2 * 1,2 = capaciteit koolstoffilter. Tevens is deze formule ook te gebruiken voor de softbox.

–          LUCHTSLANG: Om verse lucht in de ruimte te krijgen moet je slangen van buiten de ruimte naar binnen brengen. En hetzelfde geldt om de oude lucht af te voeren. Omdat je (vaak) zo weinig mogelijk herrie van de kweek installatie wil horen is het aan te raden om hier een geïsoleerde slang voor te nemen. Deze slangen zijn voorzien van een steenwol laag die de resonantie van de lucht stroming absorberen en zo mee werken aan een goede kweekomgeving.

–          THERMO- HYGROMETER: Een thermo- hygrometer meet de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Het is van belang om dit goed onder controle te houden om van je kweek een succes te maken.

–          FANCONTROLLER: Een fancontroller zorgt ervoor dat de kist (softbox) harder of zachter gaat draaien als de temperatuur in de kweekruimte warmer of kouder wordt. Het is dus van belang dat je er één van goede kwaliteit hebt zodat je het klimaat goed beheersbaar maakt en houdt!

–          ZELFBOUWSET: een zelfbouwset is de lampenset die je nodig hebt om het juiste lichtspectrum in de kweekruimte te realiseren. De set bestaat uit drie onderdelen. 1. Transformator 2. Lichtkap 3. Bulb (lamp). Er zijn veel verschillende transformatoren en bulben te verkrijgen op de markt maar ons advies is om voor de Philips artikelen te gaan. Deze zijn qua prijs wat duurder maar de kwaliteit is vele malen beter dan de overige merken. De licht opbrengst, kwaliteit en levensduur zorgen voor een perfect product zonder zorgen tijdens de kweek.

–          SCHAKELKAST: Een schakelkast regelt het aan en uitschakelen van de lampen, kachel en eventueel extra randapparatuur. Daarbij is door gebruik van te maken van een schakelkast de kweekomgeving af gezekerd voor brand bij kortsluiting.

–          VENTILATOR: Een ventilator is nodig voor een goede verdeling van de verse lucht in de kweekruimte. Er zijn verschillende soorten fans beschikbaar, maar veel gebruikte ventilatoren zijn de “wand ventilatoren” welke in elke hoek van de ruimte gemonteerd kunnen worden(afhankelijk van de grote van de kweekruimte moeten er meer of minder worden gebruikt).

–          SUBSTRAAT: Om de planten goed te laten groeien is substraat een essentieel onderdeel. Er zijn veel verschillende soorten substraat. Veel gebruikte zijn: aarde, cocos, mapito. Het is mogelijk om dit op verschillende manieren in de kweekruimte te plaatsen. Vaak worden 11 liter potten gebruikt welke op Deense bodems of op de grond worden geplaatst. Door gebruik te maken van 11 liter potten kunnen er 16 planten op één m2 worden neergezet.

–          AANSLUITMATERIAAL: Om alles veilig in bedrijf te zetten is het van belang dat er zorgvuldig wordt gekeken hoe alles wordt aangesloten. Zo adviseren wij om alle elektra kabels te solderen voordat ze in een kroonsteentje worden vast gedraaid, houdt water weg van de elektra, maak een water lekkage alarm, zorg ervoor dat je armaturen goed vastzitten, laat geen stroomkabels langs warme en of vochtige onderdelen lopen.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen van belang om een goede oogst te behalen, maar hierboven hebben we de basis neer gezet. Dus als je je aan de hierboven beschreven basis opstelling en adviezen houdt, ben je er zeker van dat je veilig en beheersbaar aan het kweken bent.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door: www.kweektent-specialist.nl

http://kweektent-specialist.nl