Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

7 tips om je tuin lenteklaar te maken

Hoewel het nog winter is kunnen we niet wachten tot het weer lente wordt. En dat is altijd sneller dan je denkt! Daarom hebben wij in dit artikel 7 tips om je tuin lenteklaar te maken. Op die manier weet je zeker dat je van je tuin kunt genieten als het mooi weer is.

Stap 1: Verwijder onkruid

De eerste stap is het verwijderen van al het onkruid in de tuin. Als je dit niet doet zal je tuin namelijk al snel overwoekerd raken wanneer de zon gaat schijnen. Ons advies is om het onkruid met de hand te verwijderen zodat je het onkruid met wortel en al kunt weggooien. Doe je dit niet, heb je alsnog kans dat het onkruid snel tussen je planten en bestrating omhoog komt.

Stap 2: Snoeien

Wanneer je het onkruid hebt verwijderd kun je aan de slag met het snoeien van de tuin. Dit onderdeel vraagt wel wat voorbereiding omdat elke plant weer een andere aanpak vraagt. Ook kan het zijn dat je de planten in verschillende tijden moet snoeien. Zoek dus goed uit hoe dit moet, of vraag hulp van een expert. Wanneer je het snoeien goed doet zul je zien dat jouw planten en struiken een stuk voller en groter zullen gaan bloeien. En dat wil toch iedereen?

Stap 3: Bemesten

Na een lange winter kan de tuin wel wat extra voeding gebruiken. Bemesten biedt dan uitkomst. Er zijn verschillende soorten mest op de markt, maar je kunt ook organische mest gebruiken zoals compost. Je kunt ook eenvoudig je eigen compost maken door middel van een wormenhotel. Ook staan er soms gemeenschappelijke wormenhotels in de buurt waar je aan mee kunt doen.

Stap 4: Gazon

Het is belangrijk om op tijd je gazon klaar te maken, want gras begint bij een graad of 5 al te groeien. Hierbij kun je eerst het gras maaien en daarna het gras bemesten. Als je het echt goed aan wilt pakken hou je het weerbericht goed in de gaten en zorg je dat je het gras vlak voor een regenbui kunt bemesten. Dan trekt de mest sneller in de grond. Ook kun je kale plekken opnieuw inzaaien en water geven zodat je gazon weer mooi vol aangroeit. Tip: ben je het gemaaide gras aan het harken en krijg je niet alles in de bak gegooid. Met een waterstofzuiger zuig je eenvoudig de grassprieten tussen je stenen vandaan, ook als het nat is!

Stap 5: Zaaien en planten

Na al het voorbereidingswerk komt er een leuk werkje aan: zaaien en planten. Bedenk daarbij goed van te voren wat je allemaal in je tuin wilt hebben zodat je het op de juiste tijd in de tuin stopt. Sommige planten hoeven niet elk jaar opnieuw te worden geplant, maar er zijn ook veel eenjarige planten. Die moet je elk jaar opnieuw in de grond stoppen. En voor het echte voorjaarsgevoel plant je natuurlijk wat voorjaarsbollen zoals tulpen, viooltjes of hyacinten!

Stap 6: Maak je terras klaar

Wanneer het onkruid weg is, de planten gesnoeid, het gazon gemaaid en de bollen geplant is het tijd om je terras klaar te maken. Want dan kun je heerlijk zitten en genieten van al het werk dat je in de tuin hebt gedaan. De tegels van het terras reinig je het eenvoudigst met een hogedrukreiniger. Ook kun ja aanslag verwijderen met schoonmaakazijn. Wanneer je dit mengt met kraanwater en in een plantenspuit doet, bestuif je eenvoudig het terras en verdwijnt de aanslag als sneeuw voor de zon.

Stap 7: Vijver en Zwembad

Heb je een vijver of een zwembad? Dan is het ook tijd om deze lenteklaar te maken. Bij de vijver kun je alle dode planten verwijderen en nieuwe zuurstofplanten toevoegen. Ook kun je de filter en pomp van de vijver schoonmaken zodat deze is ontdaan van alle algen. Heb je een zwembad in de tuin? Dan kun je deze reinigen met een zwembad stofzuiger. Hiermee verwijder je eenvoudig alg en ander materiaal dat naar de bodem van je zwembad is gedaald.