Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Klimplanten voor iedere tuin

Je hebt een mooie tuin, helemaal naar je smaak ingericht. Vaak gaat de aandacht naar boompjes, heesters, de moestuin en wat mooi perkgoed. Helaas zien veel mensen de mogelijkheid van klimplanten over het hoofd.

Er zijn zeer veel prachtige klimplanten verkrijgbaar. Heb je een schutting, muurtje of regenpijp over? Dan tover je die zonder moeite om tot een groene oase met een klimmer. Je hebt dan ook op een hoger niveau groen en zult merken dat het enorm veel bijdraagt aan de algehele beleving van jouw tuin. Op deze pagina bespreken we drie mogelijke klimplanten: een met bloemen, een functionele en een 1-jarige.

De Kamperfoelie

Waarschijnlijk ken je de Lonicera wel, maar onder een andere naam. De meeste mensen kennen deze populaire klimplant als Kamperfoelie. De botanische naam is een verwijzing naar de ontdekker van de plant: dokter Lonitzer. Deze dokter ontdekte dat de plant gebruikt kan worden voor hulpmiddelen. De bloemen bevatten stofjes die werken tegen onder andere nierklachten.

In het Engels heet deze plant Honeysuckle. Die bijnaam heeft de plant gekregen omdat er zeer veel bloemen aankomen die vol zitten met nektar. Deze bloemen zijn zeer geliefd bij insecten en sommige vogels. De Kamperfoelie is dus niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig voor de natuur.

Het is een zeer mooie klimplant die snel groeit. Binnen een paar jaar kan hij een volledig schuurtje vol laten groeien. Hij is ijzersterk en heeft weinig verzorging nodig. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zet hem in ieder geval op een plek waar er veel zonlicht op komt. De Kamperfoelie heeft zonlicht nodig om tot bloei te komen. Daarnaast is het belangrijk om hem jaarlijks te snoeien. Dit is niet moeilijk, maar noodzakelijk om hem mooi te houden.

De Kamperfoelie is winterhard, hij komt dus ieder jaar terug. Er zijn talloze kleuren verkrijgbaar dus altijd wel eentje die aansluit bij jouw wensen.

De Hop plant

De hop plant heeft de botanische naam Humulus Lupulus. Veel mensen zullen naar deze plant refereren als “de bierplant”. Dat komt natuurlijk omdat aan deze plant hop groeit: het basis ingrediënt voor bier!

De hop plant groeit inheems in grote delen van Europa. Hij is zeer geschikt om te houden in ons klimaat. Deze ijzersterke klimplant groeit zeer snel. Onder de juiste omstandigheden kan hij wel 10 centimeter per dag groeien! Deze klimplant is daarom geliefd. Heb je een schuurtje wat je graag groen wilt hebben? Zet er een hop tegenaan. Houd wel rekening met de wortels. Die groeien net zo agressief als de plant. Als jouw hop plant over het schuurtje is gegroeid kun je er van uit gaan dat de wortels er onderdoor zijn gegaan.

De bellen van de hop plant worden gebruikt voor bier. Je hoeft geen professionele kweker te zijn om een mooie oogst te kunnen behalen. Omdat deze plant inheems is en snel groeit, kun je ook in jouw tuin al een mooie oogst hopbellen van de plant afhalen. Sommigen gaan met hobbybrouwen aan de slag, anderen brengen het naar hun lokale brouwerij.

Thunbergia Alata

De Thunbergia Alata is een eenjarige klimplant die zeer uitbundig bloeit. De plant is verkrijgbaar in het rood, maar je ziet ze voornamelijk met oranje bloemen. De vorige twee klimplanten moeten in de volle grond staan, de Thunbergia Alata doet het ook prima in een pot.

Het kiezen van een standplaats met veel zon is belangrijk. De plant heeft deze zon nodig om zo veel mogelijk bloemen aan te maken. De leuke manier van klimmen is opmerkelijk: de plant kan zich niet vastgrijpen, maar slingert zich om voorwerpen heen. Dat kan bijvoorbeeld een bamboestok zijn, maar een gespannen touw is al voldoende om hem meters hoog te laten groeien!