Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Wanneer moet je de vlinderstruik gaan snoeien?

In de tuin van vlinder liefhebbers kun je dit bijna altijd vinden: de vlinderstruik. Dit is een zomerbloeier die bloeit en veel nectar geeft. Wanneer je wilt dat het bloeien niet stopt en dat de struik niet stakerig wordt moet je de vlinderstruik snoeien. Wanneer moet je dat doen?

 

Moet het snoeien eerder beginnen?

Doordat de afgelopen jaren de temperaturen omhoog zijn gegaan vragen veel mensen zich af of je de struik niet eerder moet snoeien. De standaard was altijd om de struik rond het einde van de maand maart te gaan snoeien. Moet dit nu niet eerder gebeuren? Een vlinderstruik werd ‘normaal gesproken’ in het voorjaar gesnoeid tot ongeveer twee derde van de struik. Dit is best radicaal, maar dan bloeit de struik vanaf hoogzomer tot begin najaar. De meeste vlinder zijn dan ook aanwezig. De timing was dan altijd goed. Wacht toch met snoeien tot maart of april. De uitleg volgt later.

 

Een vlinderstruik snoeien na de vorst

De vlinderstruiken zijn niet zo goed bestand tegen vorst. Het is niet slim om te gaan snoeien voordat dit over is. Daarom moet je blijven wachten tot maart of april. De ergste nachtvorst is dan wel voorbij. Wanneer je wel eerder begint met snoeien is er een kans dat rond april alles kapot is gevroren. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat er in april nog vorst voorkomt. Daarom is het raadzaam om te wachten tot eind maart of begin april. Natuurlijk is er ook de optie om te kiezen voor de middenweg. Dan snoei je een deel van de struik wel en een ander deel niet. Zo creëer je meer spreiding in de bloei. 

 

Tips voor een vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik blijft bloemrijk wanneer hij regelmatig gesnoeid wordt. Als er elk jaar of elke twee jaar wordt gesnoeid behoudt je de compactheid van de struik en zorg je ervoor dat hij sterk blijft. Doe het snoeien als de sterkste nachtvorst ongeveer voorbij is, dus in maart of april. Snoei niet verder dan rond de 40 centimeter van de ondergrond. Voor het snoeien is het goed om een snoeischaar te gebruiken die beschikt over een ‘aambeeld’, dus een onderkant die plat is. 

 

Extra tips voor het snoeien

Wanneer er sprake is van erg dikke takken kan het handig zijn om, naast de snoeischaar, ook gebruik te maken van een takkenschaar. Wees daarnaast niet bang om echt rigoureus aan de bak te gaan. Vlinderstruiken zullen namelijk altijd weer uit gaan lopen. Wanneer je beschikt over twee vlinderstruiken heb je de mogelijkheid om langer te genieten van alle vlinder en de bloemen. Om langer te genieten kun je in het ene jaar struik één snoeien en in het andere jaar struik twee.