Tuin info
Image default
Bedrijven

Pelletkachel versus houtkachel

In dit artikel hebben we het over verschillen tussen een pellet- en een houtkachel. Voor de verwarming wordt in beide typen kachel hout verbrand. Maar er zijn significante verschillen. Die zullen we behandelen. Maar eerst: wat zijn pellets?

Wat zijn pellets?

Pellets hoeven niet van hout te zijn. De naam verwijst alleen naar de vorm. Hier hebben we het echter over houtpellets. Dat zijn tamelijk kleine staafjes, die samengeperst worden uit met name houtafval), maar andere celluloserijke materialen worden ook gebruikt. Ze hebben een homogene samenstelling en zijn heel gelijkvormig. Ze zijn schoon en dus krijg je er geen vuile handen van. 

Pellets versus houtblokken

Zoals de namen al doen vermoeden, worden in een pelletkachel houtpellets verbrand, terwijl dat houtblokken zijn in een houtkachel. Behalve de homogeniteit van de pellets, wat niet van houtblokken kan worden gezegd, is de omvang een belangrijk verschil. De houtblokken zul je indien nodig op maat moeten hakken. Dat kan je zien als een leuke bezigheid of een vervelend aspect.

Houtkachel

Een houtpelletkachel is een relatief simpele kachel. Het aanvullen van hout in de kachel is een handmatig proces. Er is weinig sturing te geven aan de verbranding van houtblokken. Dat betekent dat de warmteopbrengst nogal kan variëren. De houtblokken dienen droog te zijn en daarmee dient bij de opslag ervan rekening te worden gehouden. Een houtkachel aansteken kan wat lastig zijn. Bij de mensen die de voorkeur aan een houtkachel geven, gaat het doorgaans om de sfeer werking. Als je regelmatig over brandhout kunt beschikken, dan kan dat ook een reden zijn om voor een houtkachel te kiezen. 

Pelletkachel

Pellets kan je in zakken kopen. Die zijn goed handelbaar en je kunt ze gemakkelijk droog opslaan. Als je altijd hetzelfde type koopt, dan is het verbrandingsproces goed voorspelbaar en wordt elektronisch geregeld. Je kunt de pellets in de kachel vanuit een zak aanvullen, maar er zijn ook systemen voor automatisch aanvulling. Pelletkachels hebben een hoog rendement, na de verbranding blijft er weinig as over en er zijn weinig giftige afvalstoffen.

Pelletkachel/ houtkachel

Samenvattend kunnen we zeggen dat het bij de keuze pelletkachel/ houtkachel met name gaat om aan de ene kant het gebruiksgemak en de schone verbranding van een pelletkachel en aan de andere kant de sfeer die brandende houtblokken brengen.