Tuin info
Image default
Bedrijven

Welke regels zitten er verbonden aan een aanhanger?

Ga je binnenkort verhuizen, verbouwen, wil je afval naar de stort brengen of juist een nieuw meubel ophalen? Dan kan het slim zijn om een aanhanger te huren. Bij een goede verhuurder kun je terecht voor het huren van aanhangers in diverse maten en uitvoeringen. Zo is er voor elke grote en kleine klus de ideale aanhanger. Natuurlijk zijn er wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Wat die dingen precies zijn? Daar vertellen we graag wat meer over!

Belangrijke regels voor aanhangwagens

Voor je op weg mag met de aanhanger, moet je ervoor zorgen dat hij goed en veilig is aangesloten op het trekkende voertuig. Zet de inhoud van de aanhangwagen goed vast, zodat deze niet kan wegglijden of uit de aanhanger kan vallen. Hiervoor gebruik je een bagagenet, al dan niet in combinatie met spanbanden. Weegt de aanhanger 750 kg of minder? Dan moet je een wit met zwarte kentekenplaat aanbrengen, met hetzelfde kenteken als de auto die je gebruikt. Aanhangwagens van 750 kg of meer hebben een eigen geel-zwart kenteken nodig. Daarnaast zijn ook mistachterlichten verplicht, zowel bij lichte als zwaardere aanhangers. Verder gelden er diverse maximumsnelheden als je een aanhanger trekt. Binnen de bebouwde kom is dat maximaal 50 km/u, buiten de bebouwde kom maximaal 80 km/u en op de auto(snel)weg maximaal 90 km/u. Voor aanhangwagens die inclusief lading meer dan 3500 kg wegen, is de maximale snelheid op auto(snel)wegen 80 km/u. Let op: is er plaatselijk een lagere maximumsnelheid aangegeven? Dan houd je je daaraan.

Waarom een aanhanger huren?

Het huren van een aanhanger is ideaal als je je eigen auto niet wilt bevuilen met sloopafval, oude matrassen of andere zaken. Daarnaast biedt een aanhanger ook gewoon veel extra ruimte. Afhankelijk van het type aanhanger kun je er behoorlijk wat of zelfs ontzettend veel spullen in kwijt. Dit scheelt je veel extra ritjes naar de plaatselijke sloop, de bouwmarkt of het afvalstation van jouw gemeente. Door het hele land zijn er gespecialiseerde bedrijven waar je een aanhanger kunt huren. Een goed voorbeeld hiervan is Spapens Verhuur, dat vooral de regio Tilburg bedient.