Tuin info
Image default
Woningen

Wanneer huis verkopen?

Vaak wordt het kopen van een huis als één van de grootste gebeurtenissen uit je leven gezien, maar wat denk je van een huis verkopen? Na verloop van tijd word je huis je thuis en ken je de omgeving als je eigen broekzak. Om op zoek te gaan naar een nieuwe woonruimte is een minstens zo grote gebeurtenis. Wanneer je deze beslissing neemt, is het handig om na te gaan of dit een verstandig plan is en is het ook belangrijk om te weten wat je overhoudt na een eventuele verkoop van je woning. Wanneer het over de koop of verkoop van een woning gaat, gaat het meestal om zeer forse bedragen. Daarom is de verwachting bij woningverkopers vaak dat zij een enorme zak geld tegemoet kunnen zien. Echter, bij het verkopen van een huis zijn er ook kosten. Daarnaast kan het motief belangrijk zijn. Wil je graag verkopen omdat je een leuke winst kunt maken? Of moet je noodgedwongen verkopen? Deze motieven spelen een rol in hoeveel je kunt ontvangen bij de verkoop, maar ook over hoe snel je het geld kunt krijgen. Hoe sneller u het geld ontvangt, hoe sneller u een nieuw droomhuis kunt kopen!

Wanneer huis verkopen bij nieuwbouw?

Het kan voorkomen dat je een prachtig nieuwbouwproject hebt gevonden, waar je helemaal verliefd op bent geworden. De plannen voor dit gloednieuwe huis zien er prachtig uit en het liefst trek je er morgen nog in! Maar helaas is dit niet zomaar mogelijk, de woning zal eerst opgeleverd moeten worden. Daarom hebben veel woningbezitters die een nieuwbouwwoning willen kopen de vraag wanneer zij hun oude huis moeten verkopen. Het beste moment om je oude huis in de verkoop te zetten hangt af van verschillende factoren. In ieder geval is het raadzaam om niet je oude huis niet gelijk in de verkoop te zetten, maar dit pas te doen nadat je de koopovereenkomst voor je nieuwbouwhuis hebt getekend. Zorg hierbij dat je eventuele ontbindende voorwaarden en andere clausules goed in kaart hebt, zodat je weet waar je aan toe bent. Het kan voorkomen dat de bouw pas begin na het verkrijgen van de omgevingsvergunning of nadat er een bepaald aantal woningen al zijn verkocht, wat mogelijk het traject kan vertragen. Wil je zeker weten dat je hier niets over het hoofd ziet? Schakel dan een een partij in die de juiste kennis en ervaring in het vastgoed heeft. Na het tekenen van de koopovereenkomst en nadat er van de opschortende voorwaarden geen sprake is, heb je de tijd en mogelijkheid om de financiering rond te krijgen. Voor nieuwbouwprojecten geldt dat je rond de 8 weken de tijd krijgt om je financiering te regelen. Deze periode is een stuk langer dan bij het kopen van bestaande bouwwerken, wat een handig voordeel kan zijn!

Verkoop je huis niet eerder dan dat de bouw van de nieuwe woning is gestart

Nadat je het proces voor een nieuwbouwwoning bent aangegaan en de financiering rond is, is het nog niet handig om direct je oude woning in de verkoop te zetten. Het meest handige is dat je wacht met de verkoop, totdat de aannemer begonnen is met de bouw van de nieuwbouwwoning. In de koopovereenkomst die je hebt getekend staat dat de aannemer een bepaald aantal dagen voor het maken van de woning heeft. Dit aantal dagen is het maximale aantal, zodat je weet waar je aan toe bent. Wanneer de bouw van start gaat, gaat de maximale hoeveelheid aan bouwdagen ook in. Zo weet je exact wat de uiterste datum is, dus wanneer jouw nieuwe droomhuis uiterlijk wordt opgeleverd. Het exacte moment van oplevering zal de aannemer tegen het einde van de bouw geven, zodat er een opleveringsdatum bepaald kan worden. Vergeet hierbij niet rekening te houden met jouw eigen geklus. Na de oplevering zul je het huis naar eigen smaak moeten inrichten, opmaken en vergeet de verhuizing niet. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan kleine klusjes, zoals het schilderen van de muren. Het is verstandig om voor deze klussen enkele weken uit te trekken, zodat je eerst je nieuwe thuis af kunt maken voordat je hier intrekt.

Mijn huis verkopen, wat hou ik over?

Natuurlijk wil iedereen zijn woning met winst verkopen, wat mogelijk is indien het verkoopbedrag hoger ligt dan het bedrag dat je zelf voor de woning hebt betaald. Houd hierbij ook rekening met eventuele kosten die bij de verkoop van je huis komen kijken. Indien je profiteert van de kennis en ervaring van een makelaar, die jou het gehele proces begeleidt en jou helpt met het verkopen van je woning, zijn hier natuurlijk kosten aan verbonden. De notariskosten heb je al verkoper geen last van, deze worden via de kosten koper geregeld. Ook eventuele kosten die je maakt door verschillende onderhoudsklusjes kun je meerekenen. Deze klussen dragen immers bij aan een hogere waarde van de woning. Indien je nog geen energielabel voor je oude woning hebt, zal je hier ook voor moeten zorgen. Ook het verkrijgen van een energielabel zijn kosten mee gemoeid. Met het onderstaande rekenvoorbeeld kun je eenvoudig zien hoe je kunt berekenen wat je overhoudt bij het verkopen van je huis. Totale koopprijs van je oude woning € 200.000 Verkoopprijs van oude woning € 250.000 Makelaarskosten € 3.000 Onderhoudskosten € 1.750 Energielabel € 250 Wat hou je over na de verkoop? € 45.000 Door de koopprijs van de verkoopprijs af te halen, ziet de woningverkoop er als een winstgevende activiteit uit. Dit is ook zo, maar de winst valt lager uit dan op het eerste oog zichtbaar zou zijn. Er zijn immers kosten gemaakt om de woning te kunnen verkopen. Door deze kosten, die in het voorbeeld in totaal € 5.000,- zijn, van het verschil tussen de koop- en verkoopprijs af te trekken, ontstaat er een winst van €45.000.

Huis nu verkopen: hoeveel houd ik over?

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien zijn er naast de verkoopprijs meer factoren om rekening mee te houden. Indien je hier zo optimaal mogelijk op voorbereid wil zijn, is het handig om een deskundige partij te raadplegen. Zo kun je snel en eenvoudig een overzicht van alle kosten maken en hierdoor in kaart brengen wat een mogelijke winst je kunt maken op je eigen huis.