Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Wanneer plant je zomerbloembollen?

Het kweken van zomerbloeiende bollen is eenvoudig als je het juiste moment weet om ze te planten. Ze kunnen het beste in de herfst worden geplant, zodat ze de wintermaanden kunnen doorbrengen met wortels kweken voordat ze in de lente nieuwe scheuten vormen. Als je in een gebied woont met een kort groeiseizoen, kan het nodig zijn om je bollen in de late herfst of zelfs vroege winter binnen te planten en ze op een zonnige vensterbank te bewaren totdat het tijd is om ze buiten te planten. Lees verder voor meer informatie over het planten van zomerbloembollen:

 

Wanneer zomerbloembollen planten

De beste tijd om zomerbloeiende bollen te planten is in de late herfst. Dit geeft ze genoeg tijd om te wortelen en zich te vestigen voordat het warme weer in de lente arriveert. Als u in een koeler klimaat woont, kan het nodig zijn de bollen binnen te planten. Dit geldt vooral voor tulpen en narcissen, die gevoeliger zijn voor koele temperaturen. In gebieden met warme zomers, kunt u uw bollen in het vroege voorjaar planten. Voor het beste resultaat wacht u met het planten van uw bollen tot de grond helemaal warm is. Dit is meestal rond eind oktober, wanneer de dagtemperaturen constant boven de 10°C of 50°F zijn. Je kunt een bodemthermometer gebruiken om de temperatuur te controleren als je het niet zeker weet.

 

Hoe zomerbloembollen te planten

Voordat je de bollen plant, moet je ervoor zorgen dat de grond goed gedraineerd is. Zo niet, voeg dan organisch materiaal toe zoals compost of oude mest om de grond te verbeteren. U kunt ook een verhoogd bed maken als dat nodig is. Kies een plek in je tuin met volle zon en goed doorlatende grond die niet te heet is. Afhankelijk van waar u woont, kan dat een plek buiten de middagzon betekenen. Voor een optimale groei plant je de bollen ongeveer 6-12 inches van elkaar. Als u een groot gebied plant, kunt u een rasterpatroon gebruiken om het planten makkelijker te maken. Wanneer u uw bollen plant, zorg er dan voor dat u een gat graaft dat groot genoeg is voor de bol. Als u een grotere bol plant, zoals tulpen, snijd de bol dan doormidden om er zeker van te zijn dat hij goed in de grond past.

 

Tips voor het planten van zomerbloembollen

Als u in het vroege voorjaar plant, kunt u de bollen het beste bedekken met aarde of mulch om te voorkomen dat ze bevriezen. Dit is vooral belangrijk als u in een kouder klimaat woont. Om te voorkomen dat uw bollen gaan rotten, moet u ze veel water geven als ze eenmaal zijn geplant. Voor het beste resultaat, geef uw bollen tenminste een keer per week water gedurende het groeiseizoen. Als u in een gebied woont met muizen of andere knaagdieren, kunt u gaaszakken of containers gebruiken om uw bollen te beschermen. Als je grond erg zwaar is, maak het dan lichter met organisch materiaal zoals compost of veenmos voordat je de bollen plant.

 

Wat zijn de beste zomerbloembollen om te planten?

Hier zijn een paar van de beste zomerbloeiers om te planten: Narcissen – Plant deze vroege voorjaarsbollen in de herfst voor vroege bloei in de volgende lente. Kies een zonnige plek met goed doorlatende grond tussen de 12 cm diep. Narcissen bloeien in het vroege voorjaar en zien er prachtig uit in een natuurlijk landschapsontwerp. Hyacinten – Plant hyacinten in het vroege voorjaar voor een schitterend schouwspel in de vroege zomer. Deze bollen hebben een iets koeler klimaat nodig om goed te gedijen, dus ze worden niet aanbevolen voor warmere gebieden. Irissen – Deze prachtige bollen produceren hoge stengels met opzichtige bloemen. Ze zijn geschikt voor een koeler klimaat en een grote verscheidenheid aan grondsoorten. Lelies – Lelies zijn een van de meest opzichtige zomerbollen. Ze produceren grote bloemen met felle kleuren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor boeketten.

 

Verzorging en onderhoud voor geplante bollen

Zodra uw bollen zijn geplant, houd de grond in de gaten om ervoor te zorgen dat deze niet uitdroogt. Geef zo veel water als nodig is, vooral als u een organische bodemverbeteraar gebruikt. Wied uw tuin regelmatig en houd de grond licht bemest om een gezonde groei te bevorderen. Als u de bollen binnenshuis heeft geplant, haal ze dan naar buiten als het ’s nachts warmer begint te worden. Zodra de bollen beginnen uit te lopen, let dan op ongedierte zoals sprinkhanen, bladluizen en andere insecten die zich voeden met bollen. Door ze in te spuiten met insectenspray houd je ze weg.

 

Samenvatting

Zomerbloeiende bollen zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin. Kom eens langs bij Jardinerie Bruxelles als u en grote keuze wilt aan zomer bloembollen. De bloembollen produceren prachtige bloemen die bestuivers en andere nuttige insecten aantrekken, terwijl ze uw tuin vullen met kleur. Wanneer je de bollen in de herfst plant, geef je ze genoeg tijd om te wortelen en sterk te worden voordat het voorjaar aanbreekt. Als je in een koeler klimaat woont, kan het nodig zijn om je bollen binnen te planten totdat het warm genoeg is om ze buiten te planten. Bij het kiezen van de bollen die je wilt planten, kies je bollen die geschikt zijn voor je klimaat en grondsoort. Je kunt ook een mix van bollen planten voor een kleurrijke tuin die de hele zomer door bloeit.

https://www.gardencenterwemmel.be