Tuin info
Image default
Tuin accessoires

Een prieel in de tuin?

Wat is een prieel

Een prieel is een houten vrijstaand open tuinhuisje of theehuisje. Met glas uitgevoerd wordt het ook wel een oranjerie genoemd. In de 19e eeuw waren deze bouwwerkjes uitermate populair op de grote landgoederen van de adel en de industriebaronnen. Maar ook de herenboeren hadden vaak zo’n prieel op het erf. In zo’n prieel of oranjerie werd vaak bezoek ontvangen om thee en koffie te drinken of iets sterkers.

 

Uiteindelijk is het woord prieel voor heel veel verschillende bouwwerkjes in de tuin te gebruiken. Als je Googled op het woord en bij de resultaten van de afbeelding kijkt dan zie je verschillende soorten uitvoeringen. Van een stenenhuisje met stenen dakpannen tot een rank en elegant gietijzeren frame dat bedoeld is om klimplanten/ slingerplanten over heen te laten groeien. Ook houten huisjes met wanden die meer op een tuinhuis lijken en open houten constructies met alleen een dak die meer een overkapping zijn. Maar wel vrijwel allemaal vrijstaand in een behoorlijk grote tuin.

 

Een exacte omschrijving vinden voor een prieel is niet zo eenvoudig. Er eentje bouwen wel, kijk voor meer tuinmeubilair producten eens bij Fonteyn.

 

Voordelen van een prieel

Een groot voordeel van een prieel is vooral dat je “beschermt” bent van de zon maar wel nog steeds de open vrijheid houdt van je tuin. Dus je behoudt de ruimte maar hebt zonwering, je spullen die buiten staan blijven zo ook droog. En je kunt bijvoorbeeld ook gaan barbecueënen als het slecht of minder weer is want je staat toch droog onder het prieel.