Tuin info
Image default
Zwembad

Met het juiste merk dazenval heerlijk in de tuin en uw dieren stressvrij!

Met het juiste merk dazenval ga je goed zomer van 2017 in.

 

Dazen ( paardenvliegen) zorgen voor hinder in tuinen, bij paardenpensions en recreatieplaatsen

Dazen zijn vliegende insecten waarvan de vrouwtjes zich voeden met bloed. Het dazenvrouwtje moet zich voeden met bloed om haar eitjes te kunnen leggen. Hierdoor veroorzaken dazen in het voorjaar en in de zomer vaak veel last op maneges, zwembaden en campings en in tuinen. Vooral mensen, paarden en vee zijn niet veilig voor de bloeddorstige insecten. Dit komt doordat dazen met infrarode ogen jagen, dat houd in dat ze aangetrokken worden tot warmte en beweging. Doordat een paard, of vee dat in de wei staat warmte afstraalt en zich beweegt is dit een perfecte prooi voor de daas. Op de snuit van een daas zitten kleine mesjes, hiermee  bijt ze door de huid om zo aan bloed te komen. Naast het snijden komt er ook een speciaal soort speeksel vrij dat voorkomt dat het bloed gaat stollen, dit gecombineerd zorgt voor een erg pijnlijke beet dat vaak gevolgd word door een zwelling of infectie. De zwelling ontstaat in de meeste gevallen door een licht allergische reactie, bij grote zwellingen word aangeraden om bij de huisarts langs te gaan. Om de paardenvliegen te vangen en weer vrij van hinder in de tuin te kunnen genieten kunt u een dazenval aanschaffen.

Het bestrijden van dazen zonder gif = verantwoord genieten voor u en de dieren

Gelukkig zijn dazen goed te bestrijden. Om het aantal dazen zoveel mogelijk te beperken is het erg belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het bestrijden van dazen, hierdoor kunnen zij zichzelf minder tot niet voortplanten gedurende het dazen seizoen. Ook word er aangeraden om minimaal 3 dazenvallen per vierkante hectare te plaatsen of 1 per tuin perceel. Hiermee krijgt u het beste resultaat.  Er zijn verschillende merken dazenvallen op de markt waarbij er vaak gekozen word voor een H-trap of een zwarte emmer met een speciale Sticky Trap dazenvallen lijm.

Verschillende merken dazenvallen & dazenvangers:

 

Een dazenval bestaat meestal uit de volgende onderdelen: –

  • Statief –
  • Grote zwarte bal –
  • Mantel, ook wel bovenkap genoemd –
  • Opvangreservoir

Bij een lijmval uit:

  • een zwarte emmer
  • zwarte rubber bal
  • koord, ophangtouw
  • frame of latje
  • dazenvallen lijm ( dazenlijm) Sticky Trap dazenlijm

 

De werking van de verschillende merken dazenvallen

H-trap dazenval

Het is erg belangrijk om de dazenval op een zonnige plek neer te zetten, zodat de zwarte bal goed warm kan worden. Doordat de bal warmte uitstraalt ziet de daas de bal voor een prooi aan en vliegt ernaartoe, eenmaal op de bal aangekomen zal zij snel merken dat er geen bloed te halen valt en vliegt omhoog. Door de mantal boven de bal zit de daas gevangen en vliegt rechtstreeks het opvangreservoir in. Het enige nadeel van deze dazenvangers is dat ze vaak erg duur zijn en je voor een goed resultaat meerdere vallen per vierkante hectare nodig hebt.

 

Budget dazenval met zwarte emmer en speciale lijm 

 

Hier is een goedkoper alternatief voor gekomen, namelijk de budget dazenval. Bij de budget dazenval word gebruik gemaakt van dazenlijm en een zwarte emmer. Ook in dit geval word de daas aangetrokken door de zwarte emmer dat warmte uitstraalt, eenmaal op de emmer aangekomen zit de daas vast door de dazenlijm dat verspreid zit over de emmer.

Video van de Budget dazenval

Het is wel erg belangrijk om de verantwoorde dazenvallen-lijm te halen dat speciaal is ontwikkeld voor de vangst van dazen, niet giftig en veilig. (sticky-Trap )  Er zijn in het verleden mensen geweest dat muizenlijm hebben gebruikt, deze lijm is erg giftig en heeft een te grote kleefkracht waardoor u het risico loopt dat uw paard er erg ziek van word, of dat er iemand aan de emmer vast blijft plakken. Daarnaast is deze lijm verboden en duurder dus kan je beter voor de juiste kiezen. 

 

We hopen dat u veel heeft gehad aan dit artikel, via de link hieronder vind u de verschillende soorten merken dazenvallen welke u kunt kopen met uitgebreide informatie en een video.

https://dazenvanger.nl/merken-dazenvallen