Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Plexiglas als vervanger van glas

Ben je op zoek naar een goede vervanging van glas om wat voor reden dan ook? Dan is plexiglas een heel goede optie. Het heeft vele voordelen ten opzichte van gewoon glas en is duurzaam materiaal, wat ook nog relatief goedkoop is. De vele toepassingen maken het geschikt voor elke doe het zelver en is gemakkelijk te bewerken. Plexiglas kopen doe je tegenwoordig gemakkelijk online, maar je kunt  uiteraard ook langskomen in een winkel om je te laten adviseren. Ben je benieuwd naar plexiglas en hoe jij het wellicht kunt gebruiken? Lees dan zeker verder.

 

Twee soorten Plexiglas

Plexiglas komt in twee soorten, XT en GS. XT is plexiglas dat door een extruder gaat. Dit wordt uitgewalst of eigenlijk uitgerekt waardoor het lastiger te bewerken is dan gegoten plexiglas, GS. Gegoten plexiglas wordt over een platte plaat uitgegoten en is makkelijker te bewerken. Dit komt doordat de plaat harder is en dus kras vaster. Ook staat er minder spanning op de plaat, wat een voordeel is wanneer je de plaat bewerkt door middel van verhitting. Ga je een XT plaat bewerken met hitte, dan kan het scheuren of breken. Wel is gegoten plexiglas duurder.

 

Een veilige optie

Plexiglas breekt minder snel dan glas en is daardoor veilig te gebruiken. Ook is het licht materiaal. Een voordeel wanneer gewicht bij jouw toepassing een rol speelt. Soms is glas niet altijd een optie, bijvoorbeeld bij voorzetramen. Deze worden veel te zwaar wanneer er glas gebruikt zou worden. Plexiglas kan goed tegen allerlei soorten weersomstandigheden en is bestand tegen UV straling. Het verkleurt dus niet door de zon. Daarom worden bijvoorbeeld lichtkoepels van plexiglas gemaakt. Geen lelijke verkleuringen of barsten door kou of regen. Of wat dacht je van plexiglas als beschermmiddel voor schilderen of foto’s.

 

Bewerkingen met plexiglas

Het materiaal laat zich gemakkelijk bewerken. Je kunt het verhitten met een hittedraad of oven en het in de vorm buigen waarin jij het wilt hebben. Maar je kunt plexiglas ook zagen of frezen. Je kunt er in boren of laseren, om een heel strakke lijn te krijgen. Er kunnen zelfs letters in het plexiglas worden gegraveerd. Breed inzetbaar dus, voor oneindig veel toepassingen. 

 

Verkrijgbaarheid

Plexiglas is makkelijk te verkrijgen in verschillende diktes. Vaak wordt het geleverd in platen, die je onder andere online kunt bestellen. Bij Van Viegen hebben ze bijvoorbeeld een breed assortiment plexiglazen. Ze hebben hier standaard platen, maar je kunt ook plexiglas op maat laten maken.