Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Op naar een winterklare tuin

Soms wordt wel eens beweerd dat je in de winter geen werk (meer) hebt aan je tuin. Wij weten wel goed genoeg dat dat helemaal niet klopt. Ook ’s winters kan je heel wat werk verzetten. Gelukkig kan je ook op de nog warmere herfstdagen al heel wat doen om je tuin winterklaar te maken. Het is namelijk toch een pak aangenamer om bij een herfstzonnetje in de tuin te klussen dan op een koude vriesochtend in december! Ontdek hier wat je nu alvast kan aanpakken. 

Nu snoeien is straks prachtig bloeien

Het najaar is het uitgelezen moment om een aantal planten een grondige knipbeurt te geven. Ga dus maar stevig aan de slag met snoeischaar en heggenschaar, want planten als hagen, lavendel en berken kunnen nu echt best hun snoeibeurt gebruiken. Zo bloeien ze in het voorjaar sneller en mooier weer open. Twijfel je of je wel mag snoeien aan je planten? Op het internet vind je heel wat handige snoeikalenders, waarin je per maand vindt wat wanneer gesnoeid moet worden. Zorg er alleen voor dat je niet snoeit net voor een vorstdag! Dan hebben je planten het gewoon te koud en kan je ze beschadigen. De milde herfstdagen zijn daarom het uitgelezen moment voor wat snoeiwerk.

Vrolijke vogels

Je tuin winterklaar maken hoeft niet alleen met planten te maken te hebben. Er is namelijk wel wat meer natuur te vinden dan enkel het groen. Denk bijvoorbeeld nu al aan de vogels deze winter. Maak er op een regenachtige dag bijvoorbeeld een fijn projectje van om een aantal voederstations ineen te knutselen voor de vogels. Sla alvast een voorraad vetbollen in en denk na hoe je katten ver weg kan houden van al dat lekkers. Een vogelhuisjes zijn niet alleen handig in de lente als vogels een nestje zoeken, ze zijn ook de ideale overwinterplaats voor vogels die in ons land blijven. Ze beschermen ze tegen regen en wind. Je nestkastjes schoonmaken, een likje verf geven en een mooi plekje geven is dus geen overbodige luxe voor de vogeltjes! 

Denk ook aan je gereedschap

Of je tuin nu groot of klein is, je hebt waarschijnlijk wel wat materiaal staan dat je sinds het voorjaar in meer of mindere mate hebt gebruikt. Denk je dat je het grootste werk voor dit jaar wel gehad hebt? Denk dan ook aan het onderhoud van je tuinmachines. Het kan zeker geen kwaad die nu grondig schoon te maken en te smeren, eventuele mankementjes te laten repareren en al je materiaal netjes weer op te bergen. Misschien kan er wel een herorganisatie van je berging bij dit jaar? Zo begin je in het voorjaar met een prachtig opgeruimd tuinhuis en goed werkend materiaal!