Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Bamboo in de tuin

Ooit beschouwd als een exotische plant in de tuin, hebben veel tuiniers ontdekt dat bamboe een veelzijdige en robuuste toevoeging aan de eigen tuin is. Bamboe groeit snel en dik, en kan in een mum van tijd een mooi en weelderig element aan de tuin toevoegen. De verzorging van bamboeplanten is eenvoudig en gemakkelijk. Hier volgen enkele tips voor de verzorging van bamboeplanten. Het kiezen van een locatie voor bamboeplanten Bambusa spp. is een veelzijdige plant en de meeste soorten kunnen in veel omstandigheden overleven. Maar bamboe in de volle zon groeit het snelst. Bamboeplanten houden ook van vruchtbare, licht zure, goed gedraineerde maar vochtige grond.

Bamboe planten planten

 

Zodra je een plek hebt gekozen om je bamboe te laten groeien, kun je je bamboe planten. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van je bamboe. Zet de bamboe in het gat en spreid de wortels wat uit in het gat. Vul het gat voorzichtig op, waarbij je de grond wat aandrukt. Geef het gat grondig water om eventuele luchtbellen op te vullen. Door de bamboe op deze manier te planten kan de bamboe zich sneller vestigen, omdat de grond eromheen los is en de wortels en wortelstokken er sneller in kunnen groeien. Geef wekelijks water totdat de bamboeplanten zijn gevestigd. Geef indien mogelijk de pas geplante bamboe de eerste twee weken na het planten wat schaduw. Verzorging van de bamboeplant Verzorging van de bamboeplant nadat de plant is gegroeid is vrij eenvoudig. Bamboe doet het het beste als hij minstens 2,5 cm. per week water krijgt, hetzij door regen, hetzij door handmatig water geven. Geef bamboe diep water om diepe wortels te stimuleren, die uw bamboe helpen beschermen tegen droogte. Hark indien mogelijk geen bamboebladeren van de wortels. De bladeren houden de wortels beschermd en vochtig. Ze geven ook essentiële voedingsstoffen terug aan de grond als ze afbreken, wat de groei van de bamboe bevordert. Het toevoegen van een laag mulch aan de bamboewortels zorgt er ook voor dat uw bamboe sterk blijft groeien. Een goede verzorging van de bamboeplant raadt aan om in het voorjaar een laag compost of uitgebalanceerde meststof toe te voegen. De groei van de bamboe onder controle houden Soms groeit de bamboe in uw tuin te veel. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe agressief uw soort bamboeplant is. Als u een krachtig groeiende bamboe heeft, zoals het lopende type, zult u willen overwegen om deze in een barrière te planten of een barrière te plaatsen als de klomp al gevestigd is. De barrière moet minstens 5 tot 7,5 cm. ondergronds zijn en 5 tot 7,5 cm. boven de grond. De barrière moet de bamboe volledig omsluiten.

 

De groei van bamboe onder controle houden

 

Soms groeit de bamboe in uw tuin te veel. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe agressief uw soort bamboeplant is. Als je een krachtig groeiende bamboe hebt, zoals de lopende soort, zul je willen overwegen om deze in een barrière te planten of een barrière te plaatsen als de klomp al is ontstaan. De barrière moet minstens 5 tot 7,5 cm. ondergronds zijn en 5 tot 7,5 cm. boven de grond. De barrière moet de bamboe volledig omsluiten.

Meer weten over het kweken van Bamboe? Of het eten, lees dan dit artikel

Bamboe is een gras, geen boom

Ondanks talloze afbeeldingen in boeken en op sociale media van dichte, torenhoge, boomachtige bamboebossen, behoort bamboe eigenlijk tot de grassenfamilie Poaceae, en – niet verrassend – is het de grootste in de familie. Net als siergrassen kan slankbladige, delicate bamboe zorgen voor de broodnodige textuur en goed combineren met contrasterende planten met grotere, krachtigere bladeren.

 

Bamboe is super sterk!

 

Een grote bamboestok in tweeën breken is onmogelijk. In feite is de treksterkte van bamboe sterker dan staal: 28.000 per vierkante inch tegenover 23.000 voor staal. Op sommige plaatsen zoals Hong Kong gebruiken arbeiders bamboe in plaats van traditionele steigers, en deze beproefde techniek gaat eeuwen terug. Vergeleken met ijzeren staven is bamboe minder duur, sneller te bouwen en gemakkelijker te vervoeren.