Tuin info
Image default
Dieren

Hoe voorkom je honden artrose?

Uw trouwe viervoeter wordt alleen maar ouder, dus het is in uw eigen belang om ervoor te zorgen dat hij niet vroeg of laat artrose, of ook wel artritis, ontwikkelt. Artritis is een aandoening die veel voorkomt bij oudere honden. Het veroorzaakt ontstekingen in de gewrichten en kan buitengewoon pijnlijk zijn voor uw huisdier. Het beïnvloedt niet alleen hun mobiliteit, maar brengt hen ook in gevaar voor andere ziekten en complicaties, zoals kanker of hartaandoeningen. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over hondenartritis, de symptomen en hoe u kunt voorkomen dat artritis ontstaat.

 

Wat is honden artritis?

Artritis bij honden is een aandoening die vaker voorkomt bij oudere honden. Het is een degeneratieve ziekte die pijn en ontsteking in de gewrichten veroorzaakt. Naarmate honden ouder worden, zijn ze vatbaarder voor het ontwikkelen van artritis. De aandoening veroorzaakt stijfheid en verminderde beweging in de gewrichten. De meeste honden zullen een combinatie van heup- en knieartritis hebben. Er zijn verschillende soorten artritis bij honden, waaronder artrose, reumatoïde artritis en degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis bij honden en wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gewrichtsontsteking veroorzaakt en wordt minder vaak bij honden gezien dan osteoartritis. Degeneratieve gewrichtsaandoeningen, of DJD, zijn het natuurlijke verouderingsproces waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt.

 

Hoe herkent u de symptomen van hondenartritis?

– Stijfheid – Dit kan vooral ’s morgens en na rust worden ervaren. De hond kan moeite hebben met opstaan en opstaan. De hond kan ook een verminderd bewegingsbereik in de ledematen hebben. – Lichte kreupelheid – In gevallen van lichte kreupelheid is het belangrijk om naar andere symptomen te zoeken. Anders kan het een teken zijn van een ernstigere aandoening, zoals een botbreuk. – Verminderde activiteit en tegenzin om te bewegen zijn een paar tekenen dat uw hond pijn heeft en aan artritis lijdt. – Verminderde eetlust is een ander veel voorkomend teken van artritis bij honden. Dit wordt meestal gezien bij honden die meer gevorderde stadia van artritis hebben.

 

Honden artritis behandeling

Er is geen bekende behandeling voor artritis, maar er zijn verschillende methoden om de pijn en het ongemak dat de gewrichten ervaren te verlichten. – Geneesmiddelen: Deze kunnen helpen de pijn te verlichten, ontsteking te verminderen, en mobiliteit te verbeteren. Zij worden gewoonlijk gegeven in de vorm van een dagelijkse injectie, een pil, of een actuele crème. – Chirurgie: Het is aangetoond dat een gewrichtsoperatie de artritispijn verlicht en de levenskwaliteit van honden verbetert. – Fysiotherapie: Honden die artritis hebben, kunnen baat hebben bij zachte fysiotherapie. Merk op dat deze methoden niet 100% effectief zijn, dus het is belangrijk om uw hond in de gaten te houden en eventuele veranderingen in zijn gezondheid te observeren. Als u merkt dat uw hond niet op de behandeling reageert of de pijn verergert, moet u naar de dierenarts gaan.

 

Tips om artritis bij honden te voorkomen

– Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht kan de gewrichten van uw hond zwaar belasten, wat kan leiden tot artritis. Kies dus het juiste voer voor uw hond. Kijken ook eens bij het Acana hondenvoer.
– Blijf in beweging. Lichte oefeningen zoals zwemmen en licht wandelen kunnen de spieren en gewrichten van uw hond helpen versterken en de levenskwaliteit verbeteren.
– Raadpleeg uw dierenarts. Als u vreest dat uw hond artritis ontwikkelt, moet u een dierenarts bezoeken en de behandelingsopties bespreken.
– Blijf op de hoogte van vaccinaties. Het is belangrijk om de vaccinaties van uw hond up to date te houden om ziekten te voorkomen die vaak voorkomen bij oudere honden, zoals hartworm en de ziekte van Lyme.

 

Conclusie.

Artritis kan pijnlijk zijn voor zowel mensen als honden. Als uw hond symptomen van gewrichtspijn vertoont, ga dan naar een dierenarts voor een diagnose en behandelingsmogelijkheden. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om artritis te helpen voorkomen, zoals het behouden van een gezond gewicht en regelmatige lichaamsbeweging.

https://www.petfooddiscount.nl/content/artrose-hond