Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat bloemen, planten en gazon mooi blijven

Of je nu een beginnende of een ervaren tuinier bent, het is waarschijnlijk dat je vroeg of laat te maken krijgt met het probleem van het besproeien van de tuin.

Idealiter krijgen jouw gazon en tuin gedurende het hele groeiseizoen constant vocht, maar in de meeste delen van de wereld is dit niet altijd het geval. De planten en bloemen water geven kan tijdrovend zijn en vereist vaak dat je er weekenden lang mee bezig bent. Er zijn echter manieren om dit proces gemakkelijker te maken voor jezelf én de planten.

Lees verder voor onze beste tips om ervoor te zorgen dat de bloemen en planten het hele jaar door mooi blijven. 

Geef efficiënt water

De beste tijdstippen om te sproeien zijn in principe vroeg in de ochtend en vroeg in de avond. Dit is zo omdat op die momenten de verdamping beperkt is. Planten en gras kunnen hierdoor het water beter opnemen. Door dit bijvoorbeeld vroeg in de avond te doen, kunnen planten nog goed opdrogen voor de nacht. Het is namelijk zo dat in warme nachten bepaalde schimmelziekten kunnen toeslaan. Er is dan teveel vocht aanwezig. Veel mensen denken dat het gazon langer moet worden gesproeid dan dat daadwerkelijk nodig is. Als het voor een langere periode droog is en blijft, kan het nodig te zijn om het gras meer te gaan sproeien. Per week een of twee keer een uur sproeien is dan wel voldoende. Sommige platen hebben vaker water, maar dat los je gemakkelijk op door er af en toe met de gieter langs te gaan. 

Gebruik een druppelirrigatiesysteem

Het weer in Nederland is erg wisselvallig, van regenbuien tot hittegolven. Met een goede beregeningsinstallatie van een technische groothandel kun je de tuin optimaal voorbereiden op lange en droge periodes. Veel mensen hebben een sproeier in de tuin, maar dit is vaak toch niet helemaal efficiënt genoeg. Ook kost het vaak veel tijd om te slepen met sproeiers en slangen. Met een goed beregeningsysteem zorg je dat water op een efficiëntere manier op de juiste plek komt. Doordat het systeem gelijkmatig besproeid, komen er geen droge plekken in het gazon. In de meeste tuinen zie je een ondergronds systeem met pop-up sproeiers terugkomen. Dat je hier niks van kunt zien is een groot voordeel. De sproeiers komen namelijk alleen omhoog als de installatie gebruikt wordt. Kortom, met slimme beregening is het eenvoudig om gazons en tuinen in topconditie te houden. Als je kiest voor een druppelsysteem, kies je voor tijd én waterbesparing! 

Gebruik regenwater in plaats van kraanwater

Natuurlijk hoop je dat jouw tuin genoeg water krijgt op natuurlijke wijze zodat het niet nodig is om vaak te sproeien of beregenen. Drinkwater is, vooral in deze tijd, een kostbaar product en eigenlijk is het verspilling om het te gebruiken voor de tuin. Misschien is het daarom ook een goed idee om bijvoorbeeld ook een regenton te plaatsen om te profiteren van de regenbuien in Nederland. Regenwater vormt een milieuvriendelijke optie voor het sproeien van je tuin en planten. Als je gebruik wilt maken van een regenton hoef je alleen maar het water in een regenton op te vangen. Je zou ook water uit een grondwaterput kunnen halen. Het voordeel aan een regenton is dat je er makkelijk een kan plaatsen tegen je huis, veranda, tuinhuis, carport of afdak. Het regenwater dat op het dak beland kan je via een regenpijp in de regenton laten stromen. Zo creëer je zelf een voorraadje regenwater die ideaal is om je tuin, gazon, planten en groenten te besproeien. Wist je dat zuiver regenwater beter is voor je planten? Vermijd om die reden afgevallen bladeren van bomen die via het dak en langs de regenpijp in de regenwaterton terecht komen. 

 

Verspil geen water!

Als je een kleine tuin hebt is een handsproeier of broespistool toch vaak de beste oplossing. Je wilt immers geen water verspillen door ook het terras of het trottoir nat te maken. Voor een middelgrote tuin is een zwenksproeier meestal al voldoende om de tuin te bewateren, en voor de grotere tuinen kan worden gekozen voor een kanonsproeier of druppelsysteem.