Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Brandhout kopen, hoe maak ik mijn keuze?

Een haardvuur van hout is een gezellige en sfeervolle warmte die je hoofdzakelijk in de wintermaanden wil binnenhalen in huis. Maar niet alle houtsoorten zijn uiterst geschikt om in de kachel te gebruiken. Als je dagdroomt van zo’n knisperend haardvuur, maar niet goed weet welk soort brandhout je moet kiezen. Enkele praktische tips waar je rekening mee moet houden.

 

Hard of zacht brandhout

Voor je verwarming sta je voor de keuze tussen hard brandhout of zacht brandhout. Hoewel de zachte houtsoort door de band genomen minder prijzig is, smeult het ook minder lang. Het grootste verschilpunt ligt in het feit van de voeding. Als je een gewoon vuurtje hebt die permanent moet worden gevoed, kies je best voor hard hout. Dat brandt een stuk langer. Wanneer je een hele dag van de gezellige warmte wil genieten door middel van een accumulatiekachel, dan kan je beter aan naaldhout de voorkeur geven.

 

Hard hout: vaak hout van loofbomen

 • beuken
 • eiken

Zacht hout: ook wel naaldhout genaamd

 • elzen
 • berken
 • linden

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen. De benamingen van zacht en hardhout hebben niets te maken met de zachtheid en hardheid van het hout voor alle duidelijkheid.

 

Hardhout of naaldhout

Een tweede parameter waar je rekening mee moet houden, heeft te maken met het type vuurhaard wat je in huis hebt gehaald. Is het een open haard of niet? Wanneer je beschikt over een open vuurhaard, is het in de meeste gevallen beter om voor hardhout te kiezen in plaats van naaldhout. De praktische reden is dat naaldhout met verzadigd hars kan zorgen voor roetaanslag in de schouw.

 

Brandtijd

Verschillende factoren bepalen welk brandhout je moet kiezen. Zoals al eerder beschreven brandt naaldhout een heel stuk sneller dan hardhout. Van deze drie houtsoorten geniet je het langst:

 • Beuken
 • Appelboom
 • Beukenhaag

 

De drie houtsoorten waar je het minste plezier aan gaat beleven door de korte verbranding:

 • Wilg
 • Grove den
 • Zilverspar

Het visuele aspect van de vlammen

De derde factor die een rol speelt is louter een persoonlijke keuze. Hecht je belang aan de zogeheten calorische warmte waarde van je hout of wil het oog ook iets en zoek je meer stijlvolle vlammen? Als je meer oog hebt voor de calorische warmtewaarde zijn de soorten hout zoals acacia, essen, beuken en fruitbomen de beste keuze. Eiken en essen anderzijds leveren meer spectaculaire vuurhaarden op.

 

Hoe steek je het beste het vuur aan?

Eenmaal de juiste houtsoort gekozen, zal je het brandhout moeten aansteken. Een goede raadgeving. Start met aanmaakblokjes en kleine stukken hout. Als je ziet dat het brandhout zich stilaan begin te stabiliseren, dan voeg je stelselmatig grotere houtblokken eraan toe. Zorg wel dat de vlam niet helemaal wordt afgedekt. Wanneer de rook nauwelijks nog zichtbaar is, heb je een optimale verbranding bereikt. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoefte voeg je voorzichtig meer hout toe. Een veelgemaakte fout die je beter kunt voorkomen. Gebruik geen afval zoals plastic, karton of papier. Er bestaat immers de mogelijkheid dat je gezondheid hierdoor wordt geschaad, maar ook dat je haard schade oploopt. Ook op vlak van milieu is dit geen goed idee. Een laatste praktische tip die heel belangrijk is om voor ogen te houden. Stook geen nat hout omdat schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Daarnaast geeft het ook minder gezellige warmte af omdat een deel van de energie door het vocht verdampt.