Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Clematis, de koningin van de klimplanten

Ben je op zoek naar iets kleurrijks voor in de tuin? Dan is de Clematis misschien wel dé oplossing. Deze prachtige klimplant tovert iedere kale muur of schutting om tot een groot kleurenfestijn. Hij bloeit volop en dus is het een en al bloem, in het roze, paars wit of… In dit artikel lees je alles over de clematis, waaronder natuurlijk handige verzorgingstips. Het is een prachtig alternatief voor bijvoorbeeld Hedera of andere klimops.

Let op: alhoewel er geen nadelen aan de clematis lijken te zitten, is er toch eentje. De clematis is giftig voor dieren, waaronder katten en honden. Zet hem dus het liefst ergens waar je kat niet bij kan.

De pracht van de clematis

Hoogte is voor de clematis geen probleem, hij vindt zijn weg al klimmende naar boven. Van beneden tot boven ‘trakteert’ hij je vervolgens op een grote bloemenparade. En het leuke is: er zijn verschillende soorten, die ieder hun eigen bloemenvorm hebben. Zo kun je nog variëren ook en wordt het geheel nog vrolijker. Daarnaast heb je ook qua kleur volop keuze, zoals blauw, roze, paars en wit. Je hebt ze zelfs in meerkleurige versies! En… de grootte van de bloem varieert ook. Zo heb je ze met een diameter van slechts 2 cm, maar ook met één van maar liefst 24 cm. En het mooiste is: planten of een boom bezorgen in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht is een fluitje van een cent. Je laat eenvoudig alles in jouw eigen tuin bezorgen.

 

Bloeiperiode clematis

Clematis, die ook wel bosrank wordt genoemd, bloeit normaal gesproken vanaf april. Omdat we dit jaar een behoorlijk koude april hebben, groeit (en bloeit) hij op dit moment nog niet zoals zou moeten. Dat belooft dus nog wat voor mei! Daarnaast verschilt de bloeiperiode qua soort. Clematis bloeit vervolgens door tot in september, waarna hij een winterslaap zal houden. Het jaar erop komt hij automatisch weer tot bloei.

 

Verzorgingstips clematis

Gelukkig is de clematis geen moeilijke tuinplant wat betreft de verzorging. Volg je deze paar verzorgingstips op, dan kun je optimaal van je bosrank genieten.

– De wortels van de clematis houden van koelte. Voorkom daarom een plek in de volle zon

– Wanneer er in een periode veel droogte is, geef de clematis dan wat extra water (net als alle tuinplanten).

– Geef deze klimplant in april of mei een beetje plantenvoeding om hem extra te verwennen.

– Snoeien is niet moeilijk, maar verschilt per soort. Snoei in ieder geval na de bloei, maar kijk voor een exact advies op het plantenlabel van jouw clematis.

 

Houd je deze simpele verzorgingstips voor de clematis in je achterhoofd, dan heb je jaar in jaar uit een prachtig en kleurrijk bloeiende klimplant om van te genieten.