Tuin info
Image default
Bedrijven

Waarom vinden we honden zo leuk?

Honden zijn ongekend populair. Onze trouwe viervoeters zijn voor velen niet uit ons leven weg te denken. Waar het voor de één heel vanzelfsprekend is dat honden het einde zijn, kan de ander iets meer uitleg gebruiken. Misschien heb jij zelf geen honden, maar dien je wel eens als hondenoppasvoor een leenhond. In dit artikel lees je waarom de band tussen hond en mens is zoals wij die nu kennen en waarom we honden zo leuk vinden. Lees nu verder en ontdek! 

Het ontstaan van de band tussen hond en mens 

De hond is geëvolueerd vanuit de wolf. Vroeger toen de mens nog als jager en verzamelaar leefde trokken ze van plek naar plek opzoek naar eten. Er werd destijds eten bereid op een gemaakt vuur, hierdoor durfden de wolven niet in de buurt te komen. Wel bleven er vaak etensresten achter. Hierdoor leerden de wolven in de schaduw van de mens te leven om zo aan eten te komen. Na verloop van duizenden jaren werden de wolven steeds tammer en begon er een relatie te ontstaan tussen de mens en wolf/hond. 

Een persoonlijke relatie tussen baasje en hond 

Door de evolutie is de relatie tussen hond en mens sterk. Zo sterk dat honden en mensen een persoonlijke band kunnen opbouwen. Een hond is net als een mens een kuddedier en beschouwt zich/haarzelf als onderdeel van de roedel. De roedel is in dit geval vaak het gezin of huishouden. 

Honden zijn altijd vrolijk en verminderen stress 

Een hond is altijd blij om je te zien. Een heerlijk welkom als je thuiskomt. Maar wist je dat honden letterlijk stress verminderen? Een universiteit in Japan heeft namelijk ontdekt dat mensen oxytocine aanmaken wanneer ze oogcontact met hun hond maken of hun hond aaien of knuffelen. Dit stofje verhoogd de weerbaarheid tegen stress en angst. Hoe kun je honden nou niet leuk vinden als je dit leest?