Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Veroorzaken Stapmolens Stress Bij Paarden?

Veroorzaken Stapmolens Stress Bij Paarden?

Je gaat naar zijn stal, zet zijn halster op hem, leidt hem weg van zijn kudde, en neemt hem mee naar die grote vreemde constructie die hij eindelijk heeft leren accepteren. Je leidt hem naar het verblijf, bindt hem vast, geeft hem een vriendelijk tikje op het kroepje en vertelt hem dat hij een goede jongen is, en sluit hem dan op. Je zet de Contraption in beweging, en je zegt tegen jezelf: “Natuurlijk komt het goed met hem.”

Nee, we hebben het hier niet over een trailer rit, een van de grootste bekende bronnen van stress voor paarden. We hebben het over de automatische stapmolen, een van de minst bekende bronnen van stress voor paarden…

“Paarden ervaren aanzienlijke niveaus van stress tijdens het lopen, zoals we hebben vastgesteld, hoewel er praktisch geen onderzoek naar het gebruik van stapmolens beschikbaar is in de wetenschappelijke literatuur,” zei Caitlyn Cuthbert, BSc ACHBC, in samenwerking met Writtle University College in Writtle, het Verenigd Koninkrijk.

Terwijl Cuthbert’s werk hoge stressniveaus bij paarden op een looprek onthulde – zelfs in de paarden die verschenen, op het eerste gezicht, kalmte – vond ze dat de stressniveaus niet helemaal zo hoog waren toen het dier vergezeld werd door een bekende metgezel.

“Het is waarschijnlijk beter om andere oplossingen te vinden voor stapmolens”, zei Cuthbert tijdens haar presentatie op de 14e conferentie van de International Society for Equitation Science (ISES) in Rome, Italië. “Maar het laatste woord is, als je een stapmolen moet gebruiken, zorg er dan voor dat het paard een bekende metgezel bij zich heeft.”

In hun studie hebben Cuthbert en haar collega-onderzoekers de fysiologische en gedragsmatige effecten van stapmolens op 16 paarden en pony’s onderzocht. De dieren vertegenwoordigen een verscheidenheid aan rassen, geslachten en leeftijden en maakten allemaal deel uit van het Writtle University College Equine Training and Development Centre.

Om deze effecten te evalueren, rustten de wetenschappers de paarden en pony’s uit met hartslagmonitors, en pasten ze elk compartiment van een zes compartimenten tellende automatische loopwagen aan met een iPhone voor continue videobewaking.

Ze ontdekten dat, ondanks het feit dat ze acht weken gewend waren aan de stapmolens, de dieren een gemiddelde hartslag hadden die gelijk stond aan het bewegen in galop, hoewel ze alleen maar liepen, meldde Cuthbert. Dit suggereerde dat ze hoge niveaus van stress ervoeren, legde ze uit.

De aanwezigheid van een metgezel verminderde die hartslag, hoewel ze nog steeds hoog waren in vergelijking met wat ze zouden moeten zijn voor alleen maar lopen – en verhoogde de hartslagvariabiliteit (een teken van beter welzijn), zei ze.

Wat het gedrag betreft, vertonen sommigen duidelijke tekenen van stress, zoals het proberen te ontsnappen aan de stapmolen, terwijl anderen minder duidelijke tekenen hadden. “Paarden tonen niet altijd openlijk hun stress, en sommige tekenen zouden te subtiel kunnen zijn om op te merken voor mensen die geen dierlijk gedrag hebben bestudeerd,” zei Cuthbert. “Maar ze waren zeker aanwezig bij de meeste paarden, en sommige vertoonden tekenen van stress gedurende de hele tijd dat ze op de stapmolen zaten. Een paar paarden waren letterlijk aan het schudden van begin tot eind.”

Nogmaals, deze zelfde paarden vertoonden minder tekenen van stress – of het nu subtiel of vanzelfsprekend is – wanneer ze vergezeld gaan van een bekende metgezel, voegde ze eraan toe.

“Het is een daad van wreedheid om een dier bang te maken, maar sommige van deze paarden en pony’s waren duidelijk erg bang, gewoon met behulp van apparatuur die veel mensen beschouwen als normaal, nuttig materiaal dat een standaard onderdeel van een paardensport faciliteit zou moeten vormen,” zei Cuthbert. “Elke uitrusting of machine of elk trainingshulpmiddel dat natuurlijk gedrag beperkt, is een welzijns kwestie. Ik ben er sterk van overtuigd dat voordat iets ‘geschikt’ voor paarden gebruik kan worden geacht en verkocht, het moet worden getest tegen een stress rooster (hartslag/gedrag) met echte alledaagse paarden”.

Toekomstige testen met stapmolens zouden bijkomende effecten moeten evalueren zoals sociale rang en volgorde van plaatsing in de stapmolen, verschillende soorten stapmolens, en verschillende trainingsregimes om paarden te helpen zich aan te passen zonder in de valkuil van aangeleerde hulpeloosheid te lopen, zei ze.

“We zouden ook moeten kijken naar hoe andere soorten uitrusting, zoals kuuroorden, voorraden en trainingshulpmiddelen de stressniveaus van paarden beïnvloeden, omdat al die dingen het natuurlijke gedrag beperken,” zei Cuthbert. “Voor de ethische praktijk is het belangrijk om de risico’s en voordelen van dergelijke apparaten af te wegen.”

Meer informatie over stapmolens vind je terug op onze website

https://paardenservices.be/stapmolen/