Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Tips om je gazon efficiënt te maaien

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden bij het maaien van je gazon met accu grasmaaiers, een handmatige of een elektrische versie van een grasmaaier. Een mooi gazon zorgt ervoor dat je huis er ook goed uitziet en daarom is het zo belangrijk om je gazon te maaien. Je kunt een grasmaaier van goede kwaliteit gebruiken om het werk te doen. Daarnaast kun je altijd een professional inhuren om het gazon voor je te maaien.

Maai je gras als het droog is

De eerste tip is om je gras te maaien met elektrische grasmaaiers wanneer het gras droog is. Nat gras kan namelijk tot veel problemen met je gazon leiden, zoals het beschadigen van het gazon. Daarnaast kan het losse aardkluiten veroorzaken. Door nat gras te maaien, groeit het gras ook langzamer. Het kan langer duren voordat je gazon terug groeit als je het te vaak maait. Bovendien kan het maaien van nat gras bruine vlekken op je gazon veroorzaken door schimmelgroei. Dit komt door overmatige blootstelling aan vocht en hitte als je korte tijd nat gras maait.

Maai je gazon niet op het heetst van de dag

Je wilt je gazon de kans geven om te herstellen van de hitte. Hierdoor ontstaat er meer fotosynthese, waardoor het gras gezonder en sterker terug groeit. Als je gras maait bij hoge temperaturen, kan dit leiden tot bruine vlekken, vergeling en zelfs de dood van je gras. Voor het beste resultaat maai je ’s morgens vroeg of laat in de middag als de temperatuur is afgekoeld.

Zorg ervoor dat het mes van je maaier scherp is

Het slijpen van het mes van de grasmaaier is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je grasmaaier. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet. Een bot mes kan gras verscheuren en lelijke plekken achterlaten. Het slijpen van de messen zorgt voor een schone en efficiënte maaibeurt elke keer dat je je grasmaaier gebruikt. Dit resulteert in een gezonder uitziende tuin met minder werk van jouw kant. Om een ​​mes te slijpen, gebruik je een elektrische slijper of vijl. Zo kun je eventuele inkepingen of schilfers van de snijrand van het mes verwijderen.

Doe het maaisel niet in zakken

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om je maaisel in een zak te doen, is dat niet het geval. Gemaaid gras dat op je gazon achterblijft, zal namelijk ontleden tot meststof voor je gras en grond.Je kunt het dus beter zelf gebruiken als mest.