Tuin info
Image default
Tuin meubilair

Grasmat

Als je aan de tuin denkt dan denk je automatisch ook aan een prachtig gras gazon. Dit groene tapijt is in Engeland ontstaan. Grote kuddes met schapen hielden het gazon kort voor de grote bazen en ridders van onze westerburen. Ondertussen zijn er meerdere (betere) manieren om het gazon strak en fris te houden.

Grasvelden ontstonden zoals eerder vermeld in Engeland. Rond 1500 werden glooiende groente tapijten als een status symbool gezien. Het was vooral terug te vinden op de betere landgoederen die het konden veroorloven om veel personeel in te zetten om de mat strak te houden. Later kwamen de grasvelden ook beschikbaar voor het ‘normale’ volk in parken. Voor Hyde park alleen al waren er 60 man in dienst die dag in dag uit onder erbarmelijke omstandigheden met de zeis er op uit trokken om de velden weer bespeelbaar voor balspellen te maken. Ook tegenwoordig wordt dit ouderwetse middel nog wel eens ingezet al is het wel een achterhaald middel. Toch wordt er door liefhebbers nog steeds gewerkt met het favoriete hulpstuk van magere hein. De Nederlands kampioen gras maaien met de zeis, Wytske Bruining woont in het pittoreske Vledderveen. De andere 273 inwoners zijn ontzettend trots op deze prestatie. “Vledderveen staat onder de lokale bevolking bekend als Vledder met 3 k’s: kerk, kroeg en kapster. Door de heldhaftige prestaties van Wytske is er een extra K bijgekomen”.

In 1830 werd de kooimaaier uitgevonden en dat zorgde dat er een hoop mensen in Londen zonder baan kwamen te zitten. Het was namelijk nu mogelijk om tot 10 keer sneller het gazon strak te houden. Daarnaast was er geen jarenlange training meer nodig waardoor grasvelden ook beschikbaar werden voor Jan Modaal. Achtertuinen werden groen en Edwin Budding werd ontzettend rijk. Tegenwoordig zijn er veel verschillende typen grasmaaiers. Men heeft zowel keuze bij de aandrijving (handmatig benzine of elektrisch) of de verwerking van het gras (opvangen, dumpen of mulchen).

De volgende keer zal ik wat vertellen over de ontwikkeling van de kettingzaag in mijn serie over tuingereedschappen van de moderne wereld.

http://www.fuxtec.nl/