Tuin info
Image default
Gezondheid

De Gids voor Leven met Vette Leverziekte: Oorzaken, symptomen en preventie

Leververvetting is een groeiend probleem in de Verenigde Staten en kan ernstige gevolgen hebben. Onbehandeld kan leververvetting leiden tot leverlittekens, levercirrose en zelfs leverkanker. Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om deze aandoening te voorkomen en te beheersen. In deze gids vindt u informatie over de oorzaken, symptomen en preventie van leververvetting. Deze gids kan u helpen uw lever te beschermen en uw levenskwaliteit te verbeteren, van inzicht in de risicofactoren tot het maken van gezondere keuzes in uw levensstijl. Met de juiste kennis en zorg kunt u een actief en gezond leven leiden met een vette leverziekte.

 

 

Wat is leververvetting?

Leververvetting symptomen zijn aandoeningen waarbij zich in de levercellen overtollig vet ophoopt. Leververvetting kan bij iedereen ontstaan, maar komt het meest voor bij mensen die te veel alcohol drinken, zwaarlijvig zijn of diabetes type 2 hebben. Leververvetting kan ook ontstaan na inname van bepaalde medicijnen of na letsel aan de lever. Leververvetting kan ervoor zorgen dat uw lever een oranje kleur krijgt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Mogelijk kunt u uw lever niet voelen en kunt u zich misselijk of zwak voelen door de leverschade. Als u of iemand die u kent leververvetting heeft, moet u medische hulp inroepen. Leververvetting is een aandoening waarbij overtollig vet zich ophoopt in de levercellen. Leververvetting kan bij iedereen ontstaan, maar komt het meest voor bij mensen die te veel alcohol drinken, zwaarlijvig zijn of diabetes type 2 hebben. Het overtollige vet in de lever kan ook ontstaan na letsel aan de lever, zoals na een virusinfectie of een operatie waarbij een deel van de lever is verwijderd.

 

Risicofactoren voor leververvetting

Er zijn veel factoren die uw risico op het ontwikkelen van leververvetting vergroten. Enkele van deze factoren zijn: – zwaarlijvig zijn – overmatig alcohol drinken – diabetes type 2 – hoge bloeddruk – hoog cholesterol hebben – een geschiedenis van pancreatitis hebben – bepaalde medicijnen nemen, zoals steroïden, HIV-medicijnen en antibiotica – een geschiedenis van andere leverziekten hebben – ouder zijn dan 50 – bepaalde genetische kenmerken hebben.

 

Symptomen van leververvetting

Leververvetting kan zich langzaam, maar ook plotseling ontwikkelen. Als u een van de volgende symptomen opmerkt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen: – Leververvetting die oranje van kleur is – Buikpijn – Zich zwak of duizelig voelen – Aanhoudende misselijkheid of braken – Huiduitslag – Verwondingen aan de lever, zoals snijwonden aan de lever, prikwonden of bloedingen – Moeite met ademhalen Leververvetting kan ervoor zorgen dat uw lever groter wordt, waardoor er een uitstulping in uw buik ontstaat. Dit kan buikpijn veroorzaken. Leververvetting kan ervoor zorgen dat uw lever groter wordt, waardoor een uitstulping in uw buik ontstaat. Dit kan buikpijn veroorzaken. Let ook op andere tekenen en symptomen van leververvetting.

 

Diagnose van leververvetting

U kunt leververvetting hebben zonder het te weten. Een arts zal een lichamelijk onderzoek en een anamnese uitvoeren om te bepalen of er leververvetting in uw lever aanwezig is. Hij zal ook naar uw medische voorgeschiedenis vragen en uw buik onderzoeken om de grootte en de plaats van eventuele leverafwijkingen vast te stellen. In sommige gevallen kan ook een scan of biopsie worden gebruikt om leververvetting vast te stellen. Er kan ook worden gevraagd om bloedonderzoek of een leverbiopsie om leverschade op te sporen. Er worden verschillende tests gebruikt om leververvetting vast te stellen, maar de meest voorkomende zijn: – Echografie van de lever en computertomografie (HU/CT) – Bloedonderzoek – Leverbiopsie

 

Behandelingsmogelijkheden voor leververvetting

Er bestaat geen genezing voor leververvetting. De behandeling richt zich op het bestrijden van de symptomen van de ziekte en het voorkomen van verdere schade aan de lever. Dit kan inhouden: – Uw diabetes beheren – Uw levergezondheid verbeteren met gezonde voeding en dagelijkse lichaamsbeweging – Uw bloeddruk beheren – Een gezond gewicht behouden – Alcohol en bepaalde medicijnen vermijden – Pijn en ongemak beheren Door leververvetting kan uw lever groter worden, waardoor er een uitstulping in uw buik ontstaat. Dit kan buikpijn veroorzaken, dus u moet proberen u zoveel mogelijk te ontspannen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor leververvetting. Deze kunnen bestaan uit: – Medicijnen gericht op het verminderen van levervet – Het ontgiften van uw lever – Het beheersen van uw bloeddruk – Het reinigen van uw bloedvaten – Het voorkomen van leverschade – Het verbeteren van de levercelfunctie – Het verbeteren van de doorbloeding van de lever.

 

Dieet bij leververvetting

Een gezond dieet is essentieel voor een goede gezondheid. U moet een dieet volgen dat rijk is aan fruit en groenten, volkorenproducten en magere zuivelproducten. Gezonde vetten zijn essentieel voor een gezond dieet en moeten minder dan 30% van uw dagelijkse calorie-inname uitmaken. Gezonde vetten zijn onder meer olijfolie, visolie en lijnzaadolie. Gezonde eiwitten zijn eieren, vis en gevogelte. Gezonde koolhydraten zijn volle granen en complexe vezels. Gezonde oliën zijn extra vergine olijfolie en canolaolie. Gezonde dranken zijn water, kruidenthee, magere melk en suikervrije frisdrank. Gezonde vetten zijn onder meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde oliën uit olijven en avocado’s. Gezonde eiwitten zijn onder meer mager vlees en zeevruchten. Gezonde koolhydraten zijn onder meer havermout en volkorenproducten. Gezonde groenten zijn tomaten, wortelen en broccoli.

 

Supplementen voor leververvetting

Van bepaalde voedingssupplementen is aangetoond dat ze mogelijk nuttig zijn bij de behandeling van leververvetting. Enkele hiervan zijn: – Alfa-liponzuur – Kurkuma – Mariadistel – Co-enzym Q10 – Knoflook – Lijnzaad – Vitamine E – Vitamine B-complex – Blauwe bosbes – Zwarte cohash

 

Lichamelijke activiteit bij vette leverziekte

Regelmatige lichaamsbeweging kan uw lever helpen beschermen door de hoeveelheid vet die zich in uw levercellen ophoopt te verminderen. Dit komt doordat lichaamsbeweging het niveau van enzymen in uw levercellen verhoogt die helpen vet af te breken. Als u leververvetting heeft, moet u ernaar streven om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Naast het verminderen van het vetgehalte in uw lever, blijkt lichaamsbeweging ook de functie van uw levercellen te verbeteren, waardoor u een betere kans hebt om te herstellen van een vette leverziekte. Regelmatige lichaamsbeweging kan uw lever helpen beschermen door de hoeveelheid vet die zich in uw levercellen ophoopt te verminderen. Dit komt doordat lichaamsbeweging het niveau van enzymen in je levercellen verhoogt die helpen bij het afbreken van vet. Als u leververvetting heeft, moet u ernaar streven om minstens 30 minuten per dag te bewegen.

 

Dieet voor leververvetting

Een gezonde voeding rijk aan fruit en groenten, volkorenproducten en vetarme zuivel kan helpen om leververvetting te voorkomen. Een gezond dieet moet ook gezonde vetten bevatten zoals olijfolie, visolie en lijnzaadolie. Gezonde eiwitten zijn eieren, vis en gevogelte. Gezonde oliën zijn extra vergine olijfolie en canolaolie. Gezonde koolhydraten zijn onder meer havermout en volkorenproducten. Gezonde vetten zijn onder meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde oliën uit olijven en avocado’s. Gezonde dranken zijn water, kruidenthee, magere melk en suikervrije frisdrank. Gezonde vetten zijn onder meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde oliën uit olijven en avocado’s. Gezonde eiwitten zijn onder meer mager vlees en zeevruchten. Gezonde groenten zijn tomaten, wortels en broccoli. Een gezond dieet moet veel fruit en groenten, volkorenproducten en magere zuivelproducten bevatten.

 

Preventie van leververvetting

Een gezonde voeding die rijk is aan fruit en groenten, volkorenproducten en magere zuivel kan helpen om leververvetting te voorkomen. Een gezond dieet moet ook actieve vormen van lichaamsbeweging omvatten, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, en krachttraining. Als u alcohol drinkt, moet u uw inname onder de twee drankjes per dag houden voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen. Een gezonde voeding die rijk is aan fruit en groenten, volkorenproducten en magere zuivelproducten kan helpen om leververvetting te voorkomen. Een gezond dieet moet ook actieve vormen van lichaamsbeweging omvatten, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, en krachttraining. Als u alcohol drinkt, moet u uw inname onder de twee drankjes per dag houden voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen. U moet ook proberen een gezond gewicht te behouden door overmatige calorie-inname te vermijden.

https://www.dietistmandybreure.nl