Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Welke robotmaaier past het best bij jouw tuin of gazon

De tijd van urenlang zwoegen met een zware grasmaaier is voorbij. Dankzij de opkomst van de robot maaier is gazononderhoud een fluitje van een cent geworden. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, wil je natuurlijk wel een robotmaaier kiezen die past bij jouw tuin of gazon. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Grootte en vorm van je gazon

Elke tuin heeft zijn eigen specifieke kenmerken en daarom moet je een robotmaaier kiezen die geschikt is voor de grootte en vorm van je gazon. Voor kleinere gazons met een eenvoudige lay-out kun je kiezen voor een eenvoudigere robotmaaier met een beperkt bereik. Voor grotere gazons met complexe vormen en obstakels, zoals bloemperken en bomen, kun je beter een segway navimow kopen omdat dit een geavanceerdere robotmaaier is met een groter bereik en betere navigatiefuncties.

Maai- en mulch opties

Niet alle robotmaaiers bieden dezelfde opties voor maai- en mulch. Sommige modellen hebben een maaisysteem dat het gras korter maait, terwijl andere modellen het gras iets langer laten. Bedenk dus welk type maairesultaat je verkiest. Daarnaast bieden sommige robotmaaiers ook mulchfuncties, waarbij het gemaaide gras wordt versnipperd en teruggebracht naar het gazon als voedingsstoffen. Als je een gezond en groen gazon wilt behouden, kan een robotmaaier met mulch optie een goede keuze zijn.

Batterijduur en oplaadtijd

De batterijduur en oplaadtijd zijn ook factoren om rekening mee te houden. De meeste modellen kunnen enkele uren maaien voordat ze moeten worden opgeladen. Als je een groot gazon hebt, zou je eigenlijk een robotmaaier moeten kiezen met een langere batterijduur, zodat die de hele klus kan klaren zonder onderbreking. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar de oplaadtijd. Sommige modellen kunnen snel worden opgeladen, zodat de robotmaaier in een mum van tijd weer aan de slag kan.

Connectiviteit en slimme functies

Het is geen verrassing dat robotmaaiers ook steeds geavanceerder worden op het gebied van connectiviteit en slimme functies. Sommige modellen kunnen worden bediend via een smartphone app, waarmee je het maaischema kunt instellen en de robotmaaier op afstand kunt bedienen. Daarnaast bieden sommige robotmaaiers GPS-navigatie en geofencing, waarmee je specifieke gebieden kunt afbakenen waar de robotmaaier wel of niet mag maaien. Dit is handig als je bijvoorbeeld bepaalde bloemperken of kwetsbare gebieden wilt beschermen. Bovendien kunnen sommige robotmaaiers zelfs weersinformatie gebruiken om hun maaischema aan te passen aan de groeicondities van het gras. Hoe handig is dat?