Tuin info
Image default
Winkels

Waarom een vitamine per post een goed idee kan zijn

Zijn vitamines per post nodig? Wel, er zijn zeker ziekten die veroorzaakt worden door een gebrek aan specifieke voedingsstoffen in de voeding. Klassieke voorbeelden zijn scheurbuik (door een gebrek aan vitamine C), beri-beri (vitamine B1), pellagra (vitamine B3) en rachitis (vitamine D). Maar deze aandoeningen zijn zeldzaam in België en andere ontwikkelde landen, waar over het algemeen meer toegang is tot een breed scala aan voedingsmiddelen, waarvan sommige verrijkt zijn met vitamines.

Individuele vitamins per post bestellen

Individuele vitamins per post kan ook essentieel zijn in bepaalde gevallen, zoals een tekort veroorzaakt door langdurige slechte voeding of malabsorptie veroorzaakt door een niet goed functionerende spijsvertering. Deze pagina bespreekt specifiek vitaminen per post bestellen zoals multivitaminen, die doorgaans ongeveer 26 verschillende vitaminen en mineralen bevatten, en vaak 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van deze micronutriënten leveren. We onderzoeken situaties waarin een multi vitamine per post bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid, en of het nuttig of nadelig is om extra voedingsstoffen uit een pil te nemen als de voeding al voldoende is.

Wie moet vaker vitaminen per post bestellen?

Voor mensen die gezond eten heeft een multivitamine weinig of geen nut. Een dieet met veel fruit, groenten, volle granen, goede eiwitbronnen en gezonde vetten zou de meeste voedingsstoffen moeten leveren die nodig zijn voor een goede gezondheid. Maar het lukt niet iedereen om gezond te eten. Als het gaat om specifieke vitaminen en mineralen krijgen sommige Amerikanen minder dan voldoende binnen, volgens de criteria van post experts. Zo krijgt meer dan 90% van de Belgen minder dan de geschatte gemiddelde behoefte aan vitamine D en vitamine E alleen uit de voeding.

Bepaalde groepen lopen een groter risico op een tekort aan voedingsstoffen: ouderen en mensen die zwanger zijn. Maar ook ziekten die overmatig braken of diarree veroorzaken kunnen verhinderen dat voedingsstoffen worden opgenomen en het interessant maakt om vitamines per post te bestellen zodat je niet de deur uit hoeft als je ziek bent.

Vitamine D per post

Voor de meeste mensen is de beste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen het nemen van een supplement, omdat het moeilijk is om voldoende via de voeding binnen te krijgen. Hoewel sommige voedingsmiddelen verrijkt zijn met vitamine D, bevatten maar weinig voedingsmiddelen het van nature waardoor vitamine D per post bestellen ook een idee kan zijn.

Vitamine D supplementen zijn er in twee vormen: vitamine D2 (“ergocalciferol” of pre-vitamine D) en vitamine D3 (“cholecalciferol”). Beide zijn ook natuurlijk voorkomende vormen die geproduceerd worden in aanwezigheid van de ultraviolet-B (UVB) stralen van de zon, maar D2 wordt geproduceerd in planten en schimmels en D3 in dieren, waaronder mensen. Vitamine D productie in de huid is de primaire natuurlijke bron van vitamine D, maar veel mensen hebben onvoldoende omdat ze op plaatsen wonen waar het zonlicht in de winter beperkt is, of omdat ze beperkt aan de zon worden blootgesteld. Ook hebben mensen met een donkere huid meestal lagere bloedwaarden vitamine D, omdat het pigment (melanine) als een schaduw werkt en de productie van vitamine D vermindert.

Welke multivitamine per post? 

Multivitamines zijn in verschillende vormen per post te bestellen. Denk aan tabletten, capsules, vloeistoffen, poeders) en zijn verpakt als een specifieke combinatie van voedingsstoffen (B-complex, calcium met vitamine D) of als een uitgebreide multivitamine. Supplementen zijn een miljoenen industrie in Belgie, met eindeloos veel merken waaruit je kunt kiezen en die per post versturen. Een dure merknaam in je brievenbus is echter niet nodig, want zelfs standaard generieke merken leveren resultaat.

Bij welke vitamine per post moet je opletten?

Dat gezegd hebbende, kun je de volgende factoren overwegen voordat je aan een multi vitamine of welke aanvullende vitamine dan ook begint. Wees tenslotte op je hoede voor vitaminen per post die je lokken met beloftes over “ondersteuning van de gezondheid van de hersenen of de energieproductie of een gezonde huid en gezond haar”.

Het zijn algemene uitspraken over een vitamine die alleen voor marketingdoeleinden zijn opgenomen, maar niet specifiek zijn voor het supplement zelf. Wees ook op je hoede voor vitamines die extra’s bevatten, zoals kruiden en botanische middelen, waar doorgaans geen onderzoek naar gedaan is over langetermijneffecten en mogelijke bijwerkingen. 

Meer info over post: