Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Varen als weelderige kamerplant

Kun je ook wel wat groen gebruiken zo midden in de winter? Breng buiten naar binnen en vergroen je interieur met een paar weelderige, groene planten. Weet je niet zeker welke planten je wilt bestellen? Overweeg een varen plant te bestellen, goede keus! Veel Varens zijn makkelijk in de verzorging en zijn prachtige kamerplanten, als je er maar voor zorgt dat ze juiste hoeveelheid licht en vochtigheid krijgen die deze groene vrienden nodig hebben.

 

Varens behoren tot een van de oudste plantensoorten ter wereld. Deze prachtige planten bloeien al zo’n 300 miljoen jaar en groeien in de meest bijzondere omgevingen. Decennia lang doen Varens het al goed als kamerplanten. Wereldwijd zouden er 12.000 verschillende soorten Varens zijn, volgens “The American Fern Society”, variërend van koud, winterhard tot tropisch, en in grootte variërend van miniatuur tot enorme boomvarens in Nieuw-Zeeland en Australië. Lees de volgende basisprincipes van het onderhouden van je varen planten en geniet van een ongekende weelderigheid.

 

Vochtigheid is essentieel

 

Geen enkele van de meest populaire varen planten kunnen lang tegen droge omstandigheden. De bladeren zullen bruin worden en ze zullen snel hun blad verliezen. Bemist je varen zo vaak als voor jou praktisch is en bij voorkeur in de ochtend. Houd een plantenspuit bij de hand en leer je huisgenoten aan om elke keer de varen te besproeien met de plantenspuit wanneer ze de plant passeren.

Zet de pot op een bak met kiezelstenen of kleikorrels en houd deze nat. Dit zorgt ervoor dat de vochtigheid toeneemt zonder dat de wortels van je planten drassig worden. Een andere optie is je varens in de badkamer te zetten, dit zal hoogstwaarschijnlijk je meest vochtige ruimte zijn.

 

Laat nooit je varens uitdrogen

 

De meeste varens zijn gewend aan de leemachtige ondergrond van bossen en regenwouden. Houd goed in de gaten of je varens goed gehydrateerd zijn. Voel de aarde en geef je plant water als de oppervlakte droog aanvoelt. Een kleine kanttekening hierbij: Tenzij het om een moerasvaren gaat, laat je plant niet verdrinken in water. Houd het vochtig niet drassig.

 

Zorg voor voldoende licht

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn varens geen typische schaduwplanten. Ze zijn gewend aan het gevlekte zonlicht op de bodem van de bossen en regenwouden. Zorg er dus voor dat planten genoeg helder, gefilterd zonlicht krijgen om optimaal te kunnen floreren.

Als de varen plant onvoldoende zonlicht krijgt, zal het blad gauw geel worden. Een kamer met ramen op het noorden of het oosten gericht in een goede keus voor de varen. In een kamer zonder licht, kun je kiezen voor een tuinierlamp of een fluorescerende strip.

 

Voed je varens.

 

De varens, gewend aan de vochtige bosgronden, floreren bij een constante toevoer van zacht rottend organisch materiaal. Voor de huiskamer varen betekent dit dat een constante voorraad van zachte kunstmest perfect is. Voeg een paar druppels water toe aan de kunstmest voor het vochtig houden van de plant.

 

Naast deze basis aspecten van het onderhouden van je varens in huis, heeft elke varen zijn eigen specifieke behoeftes. Onderzoek welke behoeftes jouw planten hebben en voorzie in de juiste elementen. Bestel een prachtige groene varen plant en je zult beloond worden met een ongekende weelderigheid en schoonheid.