Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Kies de juiste grasmaaier voor je tuin

Wanneer je een tuin hebt, moet je onvermijdelijk af en toe het gras ook maaien. Vandaag de dag heb je verschillende soorten grasmaaiers die het zware werk voor jou doen. Welke grasmaaier je het beste kiest, wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de grootte van je tuin.

Grote tuinen

Een grote tuin is heel gezellig, maar het brengt ook veel onderhoud met zich mee. Zeker in de zomerperiode betekent dit dat je bijna tweewekelijks je gazon moet maaien. Om er geen onmogelijke opdracht van te maken, kan je kiezen voor een zitmaaier. Het grote voordeel van een zitmaaier is dat je geen uren aan een stuk gebogen over een grasmaaier moet staan.
Indien je dit wel moet doen, kan dit nek- en rugklachten met zich meebrengen.

Een ander soort grasmaaier dat je kan gebruiken voor een grote tuin zijn robotmaaiers. Het grootste voordeel van robotmaaiers is dat ze al het werk voor jou doen. Het enige dat je moet doen, is het terrein afzetten dat de robotmaaier moet maaien met een grensdraad.
Nadat je je tuin hebt afgezet, moet je enkel de maaier nog programmeren.

Indien je toch graag voor een grasmaaier gaat die je zelf moet duwen, zorg er dan voor dat je voor een maaier kiest met voldoende kracht en een grote afvalbak. Hoe groter de afvalbak, hoe minder vaak je deze moet legen tijdens het maaien.

Kleine tuinen

Een kleine tuin zorgt voor veel minder onderhoud. Gelukkig heb je ook verschillende kleine grasmaaiers. De meest gekozen maaier in dit geval is een kooimaaier of een handgrasmaaier. Het grootste voordeel van dit soort maaiers is dat je er geen elektriciteit voor nodig hebt. Door een kooimaaier voort te duwen, draaien er verschillende messen rond een vast mes. Hier komt het gras tussen en wordt op deze manier afgeknipt. Een ander groot voordeel is dat je niet veel ruimte nodig hebt om de maaier op te bergen.

Een ander type maaier is een elektrische grasmaaier. Het maaien van het gras gaat vaak soepeler dan met een handmatige maaier. Een mogelijk nadeel is dat je stroom nodig hebt. Dit houdt vaak in dat je met een verlengdraad moet werken. Zorg ervoor dat je draad steeds achter je ligt bij het maaien. Zo voorkom je dat je over de draad rijdt.

Net zoals in een grote tuin, kan je ook perfect kiezen voor een robotmaaier in een kleine tuin. Zorg voor een goede afbakening van je tuin en het juiste maaiprogramma en je kan de maaier volledig zijn gang laten gaan.