Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Hoe beveilig ik mijn tuin?

Spijtig genoeg zijn inbraken schering en inslag. Steeds meer mensen spenderen dus aandacht aan de beveiliging van hun tuin. Jij ook? Lees dan zeker onderstaande overzicht.

Omheining

De meeste mensen plaatsen een omheining rond hun tuin. Op deze manier is alles afgesloten voor ongewenste gasten. Er zijn verschillende soorten, materialen en kleuren om uit te kiezen, zodat er altijd wel een omheining is die bij jouw woning past.

Bij de keuze van de omheining is de hoogte erg belangrijk. Over lage houten panelen kan men makkelijk over springen. Ga dus voor een omheining van minstens 2m hoog. Eventueel kan je bovenaan nog anti-inbraak pinnen aanbrengen. 

Poorten

De volledige omtrek van het perceel omheinen is niet mogelijk. Want je hebt minstens 1 plaats nodig om naar de straat te gaan. Hier plaats je best een poort. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een geautomatiseerde poort. Die kunnen ze openen met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening of door een code in te drukken op een outdoor codeklavier.

Verlichting (met bewegingsmelder)

Nog een manier om je tuin te beveiligen is met behulp van tuinverlichting. Inbrekers houden er niet van om in de spotlight te lopen. Ze verkiezen donkere tuinen, zodat buren en voorbijgangers niets opmerken. Daarom is het een goed idee om de belangrijkste toegangen tot de woning (zoals de voordeur en achterdeur) voldoende te verlichten.

Eventueel kan je een bewegingsmelder aansluiten. Die doet de lampen aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Op deze manier spaar je elektriciteit uit.

Camera’s

Wil je nog een stapje verder gaan in jouw tuinbeveiliging? Dan kan je bewakingscamera’s installeren. Die filmen alles wat er zich rond de woning gebeurt. Dat kan ook handig zijn om de daders op te sporen bij een poging tot inbraak. Weinig budget? Hang dan dummy-camera’s op. Die filmen niet, maar zullen toch inbrekers afschrikken.

Een hond

Ook honden kunnen dienen als afschrikkingsmiddel. Zeker de grotere rassen. Maar ook kleine honden kunnen je tuin beveiligen, omdat ze waarschijnlijk blaffen als iemand het perceel wil betreden (en op deze manier de bewoners waarschuwen).

Sociale controle

Tenslotte kan je ook een beroep doen op sociale controle. Vraag bijvoorbeeld aan buren om tijdens je afwezigheid een oogje in het zeil te houden. Daarom is het ook belangrijk dat de woning zichtbaar is vanuit de straatkant. Zet geen grote bomen of hagen voor de gevel, want die nemen het zicht weg – iets waar inbrekers van houden.