Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een dompelpomp

Een dompelpomp is een apparaat dat water uit een put of boorgat zuigt. Ze worden gebruikt in veel verschillende industrieën en toepassingen, waaronder hydraulisch breken (fracking) en afvalwater verwijdering. Ze worden vaak gebruikt om de grondwaterspiegel te verlagen als voorbereiding op een put. Dompelpompen bestaan ​​al sinds de 19e eeuw. Ze zijn echter blijven verbeteren in hun efficiëntie, duurzaamheid en vermogen om verschillende soorten vloeistoffen te verwerken. Wanneer je een dompelpomp gaat kopen, zijn er drie dingen waar je op moet letten.

Ononderbroken bedrijfsuren

Dompelpompen worden beoordeeld op basis van hun continue bedrijfsuren bij een bepaalde waterlift. De maximale waterlift is de verticale afstand tussen de bron van het water en de bestemming van het water. Dit kan worden berekend door het hoogteverschil tussen de twee punten te nemen en te delen door 3,14 (PI). Hoe groter dit getal, hoe meer elektrische energie er nodig is om de pomp te laten draaien.

Dompelpompen en hun zuighoogte

Behalve dat ze worden beoordeeld op basis van hun ononderbroken bedrijfsuren bij een bepaalde waterlift, worden dompelpompen ook beoordeeld op basis van hun zuighoogte. Het betekent dat ze ook worden beoordeeld op hoe ver ze onder het wateroppervlak water kunnen putten. Bij het selecteren van een pomp voor je toepassing, moet je zowel je bron als je bestemming weten. Als je bijvoorbeeld een beek met een verval van 150 cm neemt en deze omhoog pompt naar je tuin, zorg er dan voor dat je een pomp koopt met een zuigkracht van meer dan 150 cm.

Dompelpompen verplaatsen water horizontaal en verticaal

Tenslotte verplaatsen dompelpompen het water zowel horizontaal als verticaal. Het meest voorkomende type dompelpomp verplaatst water echter verticaal en je kunt ze gebruiken om het water uit een vijver of zwembad af te voeren, of om het uit een put te halen. Deze pompen worden over het algemeen gebruikt voor irrigatie en stromende fonteinen en andere waterpartijen. Ze worden ook gebruikt in visvijvers, waar zuurstof naar de bodem van de vijver wordt gepompt zodat de vissen kunnen ademen.