Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Het verschil tussen kelderdichting en kelderdrainage

Een droge kelder is essentieel voor een gezond huis. Vocht in de kelder kan leiden tot schimmel, structurele schade en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je kelder droog kunt houden. Twee veelgebruikte methoden zijn kelderdichting en kelderdrainage. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Laten we dat eens uitzoeken.

Wat is kelderdichting?

Kelderdichting is een methode waarbij speciale materialen worden aangebracht op de binnen- of buitenmuren van de kelder om water buiten te houden. Het doel is om te voorkomen dat vocht en water door de muren en vloeren van de kelder sijpelen.

Hoe werkt kelderdichting?

Bij kelderdichting wordt een waterdichte laag aangebracht op de keldermuren en -vloeren. Dit kan een coating zijn van cement, rubber of een ander waterdicht materiaal. Soms worden er ook extra lagen aangebracht voor extra bescherming.

Voordelen van kelderdichtingVoorkomt dat water de kelder binnendringt

  • Verhoogt de structurele integriteit van de kelder

  • Vermindert de kans op schimmel en meeldauw

  • Kan helpen bij het verlagen van energiekosten door verbeterde isolatie

Wat is kelderdrainage?

Kelderdrainage is een systeem dat is ontworpen om water dat in de kelder komt, af te voeren naar een veilige plaats buiten het huis. Het richt zich niet op het blokkeren van water, maar op het effectief verwijderen ervan.

Hoe werkt kelderdrainage?

Een kelderdrainagesysteem bestaat meestal uit afvoerbuizen die langs de randen van de kelder worden geïnstalleerd. Het water wordt naar een pomp geleid die het vervolgens naar buiten pompt, weg van de fundering van het huis.

Voordelen van kelderdrainage

  • Effectieve waterverwijdering

  • Kan helpen bij ernstige waterproblemen

  • Minder gevoelig voor scheuren of breuken dan kelderdichting

  • Verbetert de waarde van het huis door het toevoegen van een waterbeheer systeem

Kelderdichting vs. kelderdrainage: de belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen tussen kelderdichting en kelderdrainage bespreken we hieronder.

Werking en toepassing

Kelderdichting werkt door een barrière te creëren die water buiten houdt, terwijl kelderdrainage water dat de kelder binnendringt afvoert. Beide methoden hebben hun eigen toepassingsgebieden en zijn effectief in verschillende situaties.

Kosten en investering

Over het algemeen is kelderdichting vaak goedkoper in de initiële installatie, maar kan het duurder zijn in onderhoud als het niet goed wordt uitgevoerd. Kelderdrainage daarentegen kan hogere initiële kosten hebben vanwege de installatie van afvoersystemen en pompen, maar vereist vaak minder onderhoud.

Duurzaamheid en onderhoud

Kelderdichting kan na verloop van tijd slijten en scheuren, vooral in oudere huizen met veel beweging in de fundering. Kelderdrainage is duurzamer omdat het water actief afvoert en minder afhankelijk is van de structurele integriteit van de keldermuren.

Wanneer kies je voor kelderdichting?

Kelderdichting is ideaal voor kelders die slechts een matig vochtprobleem hebben. Als de keldermuren vochtig zijn maar er geen grote hoeveelheden water binnendringen, kan kelderdichting voldoende zijn om het probleem te verhelpen.

Oudere huizen met solide funderingen die slechts minimale waterproblemen hebben, zijn goede kandidaten voor kelderdichting. Ook kelders die voornamelijk worden gebruikt voor opslag en geen intensief gebruik zien, kunnen profiteren van kelderdichting.

Wanneer kies je voor kelderdrainage?

Kelderdrainage is de beste optie voor kelders die te maken hebben met aanzienlijke waterproblemen. Als je kelder regelmatig overstroomt of als er constante waterinfiltratie is, biedt kelderdrainage een meer permanente oplossing.

Huizen in gebieden met hoge grondwaterstanden of hevige regenval, en kelders die vaak worden gebruikt als woonruimte, hebben meer baat bij kelderdrainage. Dit systeem zorgt ervoor dat zelfs bij zware regenval het water efficiënt wordt afgevoerd.