Tuin info
Image default
Dienstverlening

Het beste diabetesdieet: hoe goed te eten met diabetes

Als je diabetes hebt, kan je lichaam suikers en zetmeel uit voedsel niet verwerken zoals het zou moeten. Dit betekent dat voedingsmiddelen met veel suiker, koolhydraten of zetmeel aanzienlijke problemen kunnen veroorzaken. Een dieet dat dit soort voedsel beperkt is essentieel voor het beheersen en voorkomen van diabetescomplicaties. Maar wat betekent dit in de praktijk? Het betekent dat u een gezond dieet moet eten dat gericht is op fruit, groenten, volle granen en andere natuurlijke bronnen van vitaminen en mineralen. Als u dit leest als iemand bij wie onlangs diabetes type 2 is vastgesteld door de diëtist, dan weet u waarschijnlijk al dat goed eten en het in de gaten houden van uw bloedsuikerspiegel een grote bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van uw gezondheid in de toekomst.

 

Wat moet je eten?

De eerste stap naar een gezonder dieet voor mensen met diabetes is weten wat ze moeten eten. Voor de keuze van voedingsmiddelen voor diabetici gelden dezelfde algemene richtlijnen als voor gezonde voeding voor iedereen. Kies meer fruit, groenten en volle granen, en minder rood vlees, overtollig zout, suiker en ongezonde vetten. Maar er zijn een paar belangrijke principes die u moet onthouden bij het volgen van een diabetesdieet. Ten eerste, eet minder eenvoudige koolhydraten (vooral suikers). Dit omvat wit brood, witte rijst en pasta, en snoep zoals chocolade en gebak. Ten tweede, eet meer vezels. Dit helpt uw bloedsuikerspiegel stabieler te houden. Goede bronnen zijn volkorenbrood, bruine rijst, havermout, veel fruit en groenten, en peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen. Ten derde, eet meer eiwitten. Dit geeft u een vol gevoel en helpt voorkomen dat u overgewicht krijgt in verband met diabetes. Goede bronnen zijn vis, gevogelte en rood vlees met mate, zuivelproducten, eieren en bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten.

 

Je koolhydraten beperken is de sleutel

Zoals hierboven aangestipt, is een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij het volgen van een diabetesdieet het beperken van de inname van suikers en eenvoudige koolhydraten. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes type 2, omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Idealiter moet u minder dan 45 gram koolhydraten per maaltijd consumeren (ongeveer 10% van elke maaltijd), en minder dan 130 gram per dag als u het risico loopt diabetes te ontwikkelen. Uw koolhydraten beperken is nog om een andere reden belangrijk. Wanneer u voedsel eet dat veel koolhydraten bevat, stijgt uw bloedsuikerspiegel en geeft uw alvleesklier het hormoon insuline af om deze suikers te verwerken. Als je niet al deze insuline gebruikt, hoopt het zich op in je systeem en kan het op lange termijn complicaties veroorzaken. Beperking van de inname van koolhydraten vermindert de behoefte aan insuline en kan het risico op diabetes of andere gezondheidsproblemen verminderen.

 

Vetten en eiwitten

Als algemene regel moet u bij het volgen van een diabetesdieet geraffineerde en eenvoudige koolhydraten in uw dieet vervangen door meer vetten en eiwitten. Dit kan nuttig zijn voor de bloedsuikercontrole. Studies hebben aangetoond dat een grotere inname van eiwitten, in combinatie met een verminderde inname van eenvoudige koolhydraten, de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen. Dit geldt vooral voor mensen met diabetes die vaak insulineresistentie hebben en medicijnen moeten nemen die de bloedsuikerspiegel verlagen. U moet ernaar streven ongeveer 30% van uw dagelijkse calorieën uit vetten te halen, met minder dan 10% verzadigde vetten. Dit betekent dat u minder rood vlees en zuivelproducten moet eten, en meer vis, gevogelte, bonen en noten.

 

Tips voor een diabetes dieet

Bij het volgen van een diabetes dieet zijn er een paar dingen om in gedachten te houden die u zullen helpen betere voedingskeuzes te maken. Een dieet voor diabetes moet veel groenten, fruit en volle granen bevatten. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig vet. – Kies volle granen boven verwerkte granen – Hoewel volle granen beter zijn voor uw gezondheid dan verwerkte granen, zijn ze geen wondermiddel tegen diabetes. In feite kan het eten van te veel volle granen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes te laag wordt. – Kies magere zuivelproducten – Als u meer vezelrijke voedingsmiddelen eet, moet u misschien meer calcium en vitamine D binnenkrijgen voor sterke botten. Eet meer magere zuivelproducten, zoals magere yoghurt, magere kaas en vetvrije of magere melk. – Eet een verscheidenheid aan fruit en groenten – Fruit en groenten zijn niet alleen rijk aan vezels, maar ook aan vitaminen, mineralen en andere stoffen die bescherming kunnen bieden tegen diabetes. Probeer een verscheidenheid aan groenten en fruit te eten.

 

Conclusie

Een diabetesdieet is een essentieel onderdeel van het leven met diabetes. Gezond eten helpt niet alleen het ontstaan van diabetes te voorkomen, maar kan ook helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en bescherming bieden tegen complicaties bij mensen die de ziekte al hebben. Hiervoor is het belangrijk te streven naar een dieet dat rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen en weinig vet bevat. Dit betekent meer volle granen, fruit, groenten en bonen eten, en minder rood vlees, geraffineerde granen en ongezonde vetten.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting