Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Graszoden laten leggen in een hoekwoning op het noorden: alles wat je moet weten

Ben je van plan om graszoden te laten leggen in je hoekwoning op het noorden? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over het laten leggen van graszoden in een hoekwoning op het noorden, van de voorbereidingen tot het onderhoud.

Voorbereidingen

Bodemanalyse

Voordat je graszoden kunt laten leggen, is het belangrijk om een bodemanalyse te laten uitvoeren. Dit is van belang om te weten wat voor type gras het beste bij de grond past. De grond in een hoekwoning op het noorden kan namelijk anders zijn dan de grond in een andere woning.

Grond egaliseren

Als je weet wat voor type gras het beste bij de grond past, is het belangrijk om de grond goed te egaliseren. Dit zorgt voor een egale ondergrond waarop de graszoden gelegd kunnen worden. Als de grond niet goed geëgaliseerd is, kunnen er bulten ontstaan onder de graszoden.

Grond bewerken

Voordat de graszoden gelegd worden, is het belangrijk om de grond goed te bewerken. Dit kan door de grond om te spitten, te beluchten en te bemesten. Zo zorg je voor een goede basis voor de graszoden.

Graszoden leggen

Juiste moment

Het juiste moment om graszoden te laten leggen is in het voorjaar of in het najaar. In deze periodes is de temperatuur niet te hoog en niet te laag, waardoor de graszoden goed kunnen groeien.

Graszoden aanleggen

Het aanleggen van graszoden is niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Begin met het leggen van de eerste rij graszoden, bijvoorbeeld langs de rand van de tuin. Leg de graszoden vervolgens strak tegen elkaar aan en zorg ervoor dat er geen open plekken ontstaan. Graszoden kopen en laten aanleggen is echter wel één van de makkelijkste opties.

Bewatering

Het is belangrijk om de graszoden na het leggen goed te bewateren. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de graszoden goed kunnen hechten aan de grond. Houd er rekening mee dat de graszoden de eerste weken veel water nodig hebben.

Onderhoud

Maaien

Als de graszoden goed zijn aangeslagen, is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien. Dit zorgt voor een gezonde grasmat en voorkomt dat het gras te lang wordt.

Bemesting

Om het gras gezond te houden is het belangrijk om het regelmatig te bemesten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van organische meststoffen.

Beluchten

Om te voorkomen dat de grond te compact wordt, is het belangrijk om de grond regelmatig te beluchten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een beluchter of door met een riek kleine gaatjes in de grond te prikken.

Kosten

Graszoden

Graszoden kopen brengt natuurlijk kosten met zich mee. De kosten van graszoden variëren afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat je wilt bedekken. Gemiddeld kost een graszode tussen de €2 en €3 per vierkante meter. Houd er rekening mee dat je vaak korting krijgt als je een groot oppervlak laat bedekken.

Daarnaast zijn er ook nog kosten voor de voorbereidingen. Zoals eerder vermeld is het belangrijk om de grond goed te bewerken en te egaliseren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit te laten doen door een professionele hovenier. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van de grootte van de tuin en de staat van de grond.

Voordelen van graszoden

Er zijn veel voordelen van het laten leggen van graszoden. Ten eerste ziet een grasveld er mooi en verzorgd uit, wat de uitstraling van je tuin ten goede komt. Daarnaast is het fijn om op een zachte grasmat te lopen of te zitten. Ook zorgt gras voor zuurstof in de lucht en vermindert het CO2.

Een ander voordeel van graszoden is dat het relatief snel gelegd kan worden. Als je de voorbereidingen hebt getroffen, kunnen de graszoden binnen één dag gelegd worden. Hierdoor heb je snel een mooie grasmat in je tuin.

Nadelen van graszoden

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het laten leggen van graszoden. Ten eerste zijn de kosten hoger dan bijvoorbeeld het zaaien van gras. Daarnaast is het belangrijk om de grasmat goed te onderhouden, anders kan deze snel lelijk worden. Dit betekent regelmatig maaien, bemesten en beluchten.