Tuin info
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten over die gevaarlijke asbest

Asbest in producten

Producten die voor 1994 zijn gemaakt, is er gebleken dat er asbest erin zit. Het gaat om materialen zoals in cement, kachels, vloerzeil en warmhoudplaatjes. Je moet voortaan in de gaten houden als via een website producten uit andere landen gaat bestellen. Wie weet zit er asbest in verwerkt! Als je zeker niet weet of er asbest in producten zit, kan je het beste een inventarisatierapport opstellen en door een asbestbedrijf laten certificeren. Laat ook vroegtijdig je asbestdak checken en pas maatregelen eraan toe als er enige aanwezigheid is van asbest.

Plan om je asbestdak te gaan vervangen of asbestattest-aanvragen.net

Des te ouder het asbestdak, des te meer asbestvezels er los gaan komen! Dus er is een optie: je asbestdak vervangen! Als je toch van plan bent om je asbestdak te gaan vervangen, dan gelden hieraan de volgende regels:

–          Bij de gemeente doe je ten eerste een sloopmelding. Een sloopmelding kun je het beste doen via de website Omgevingsloket online.

–          Sprake van een beschadiging van je asbestdak

–          Asbestdak is groter dan 35 vierkante meter

–          Dit ligt op een bedrijfspand

–          Een asbesttest kan men eenvoudig via een website of telefonisch aangevraagd worden. Het is wel de bedoeling dat er een asbestdeskundige een asbestinventaris mag opmaken.

Aantal tips en checks voor asbest in huis

–          Je mag geluk van geluk spreken als je vloerzeil na 1985 nieuw zijn aangelegd, want dan zit er geen asbest in verwerkt.

–          Nog een weetje, wist je dat je sinds 1993 geen asbest mocht verkopen. Als er dus nieuwe materialen na dit jaar zijn aangebracht, waaronder platen en buizen is er ook geen asbest in verwerkt.

–          Je merkt ook dat in oude spullen, zoals in strijkijzers, asbest inzitten. Wacht niet, verpak hem en breng het weg naar de milieustraat.

–          Zoals eerder is, vermeldt als je producten via internationale webshops gaat kopen, kan er asbest bevatten. Het is hier vooral van belang op wat voor product je bestelt en in welk land het product afkomstig is.

       

Tenslotte hebben wij aan jullie de belangrijkste mededelingen van asbest aangekondigd.

 

https://www.tuin-info.be/