Tuin info
Image default
Aanbiedingen

7 Tips voor het heraanleggen van je tuin

Misschien heb je net een huis gekocht waarvan de tuin een echte wildernis is. Of misschien ben je helemaal uitgekeken op de huidige indeling en aanplanting. In dat geval kan je voor een heraanleg kiezen. 

Een tuin heraanleggen is niet iets dat je in een oogwenk doet. Het vraagt veel voorbereiding en handenarbeid. Daarom is het van cruciaal belang om eerst goed na te denken over je aanpak. Deze tien tips zetten je alvast op weg…

Tip 1: Begin met een schone lei

Voordat je met de effectie aanleg kan starten, moet je de tuin eerst klaar maken voor deze make-over. Begin dus eerst met verwijderen van alle overbodige bomen, struiken en andere planten. Sommige stukken groen kan je manueel verwijderen, voor andere moet je misschien een kettingzaag of minigraver gebruiken. Voor het groenafval kan je een container huren bij een firma als Containerverhuur Corneillie. Start daarna met de afbraakwerken, bijvoorbeeld de sloop van een oud tuinhuis, of het uitbreken van een terras of tuinpaden. Probeer zoveel mogelijk stukken steen, wortels… uit de tuin te verwijderen. Want die kunnen later voor problemen zorgen.

Tip 2: Zorg voor een rode draad

In een stijlvol tuinontwerp vormt alles één geheel. Zorg dus voor een rode draad. Je kan bijvoorbeeld de planken van het houten terras ook gebruiken in een tuinpoortje. Of laat bepaalde planten terugkomen doorheen de tuin. Op deze manier heb je het gevoel dat alles bij elkaar past. 

Tip 3: Denk aan de afwatering

De heraanleg van je tuin is het perfecte moment om de afwatering te (her)bekijken. Je kan bijvoorbeeld een regenwaterput onder het gras plaatsen om regenwater van de garage op te vangen en later te hergebruiken. Zo verlaagt je waterfactuur. 

Daarnaast is het een goed idee om in het nieuwe ontwerp een overdaad aan verhardingen te vermijden. Te veel verhardingen, zoals op terrassen, opritten of wandelpaden, werken overstromingen in de hand. 

Tip 4: Overweeg beregening

Over water gesproken; heb je al eens gedacht aan een automatische bereging? Op deze manier blijven je planten altijd mooi groen in de zomer. En zo spaar je heel wat tijd uit. De terugverdientijd van een automatisch beregeningssysteem in combinatie met een waterput is trouwens heel kort. Deze investering betaalt zich dus snel terug. 

Tip 5: Kijk naar de oriëntatie

Wanneer je een nieuw tuinplan maakt, speelt de oriëntatie een grote rol. Die bepaalt in grote mate de inrichting. Misschien is er wel een plekje dat in de schaduw van je woning ligt en ideaal is voor een tuintafel. Op andere plaatsen moet je misschien een grote boom, een zonnescherm of een pergola plaatsen als bescherming tegen de zon. 

Tip 6: Voorzie de juiste leidingen

Je hebt misschien al gedacht aan elektriciteitsleidingen voor de verlichting. Maar je kan ook enkele buitenstopcontacten voorzien doorheen de tuin. Dat is handig om bijvoorbeeld een robotgrasmaaier op te laden of een springkasteeltje voor de kinderen te voeden. Een paar extra wachtleidingen kunnen ook geen kwaad. Op deze manier is je tuin klaar voor de toekomst.

Tip 7: Controleer op vergunningen

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar alle werken mag uitvoeren. Voor sommige zaken is er een vergunning- of meldingsplicht bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van bepaalde bomen, of de plaatsing van een terrasoverkapping. Informeer jezelf tijdig om problemen (en boetes) te vermijden.