Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Wat te doen als uw oleander verwelkt?

In de nazomer en vroege herfst hebben veel tuinders het probleem dat hun oleanderplanten verwelken. Dit komt door de hitte en tuiniers die in een zeer warm klimaat leven, zoals het onze, zien dit vaak, omdat er niet genoeg vocht of vochtigheid is voor oleanders om te gedijen. Oleanders (Nerium oleander) zijn uitheemse heesters die als sierplanten worden gekweekt. Ze komen vrij veel voor in tuinen, parken en arboreta. Helaas zijn verwelkte bladeren en takken het meest voorkomende probleem bij deze plant, wat frustrerend kan zijn als je er veel tijd aan hebt besteed. Laten we eens nader bekijken wat de oorzaak kan zijn van het verwelken van uw oleander en wat u er aan kunt doen.

 

Wat te doen als je oleander verwelkt

Als uw oleander midden op de dag verwelkt, kan dat komen door te veel warmte en te weinig water. Het verwelken van de takken en bladeren is vaak het gevolg van te veel warmte en te weinig water. Als oleanders te warm zijn, kunnen ze niet transpireren, wat het proces is waarbij planten water verliezen via de bladeren. Dit proces wordt transpiratie genoemd. Als uw oleanders verwelken, controleer dan de grond om te zien of deze droog is. De grond moet vochtig zijn, niet zompig. Omdat oleanders tropische planten zijn, houden ze niet van warmte. Als de grond droog is, geef uw oleanders dan goed en diep water. Regelmatig water geven helpt om de grond vochtig te houden, maar niet zompig.

 

Te veel water en te weinig licht

Als uw oleander verwelkt en u hem de juiste hoeveelheid water heeft gegeven, maar nog steeds geen verbetering ziet, kan dit te wijten zijn aan te veel water en te weinig licht. Oleander planten zijn niet erg veeleisend als het aankomt op groeiomstandigheden. Ze verdragen een breed scala aan bodemsoorten en zijn droogtetolerant. Ze hebben echter wel de volle zon nodig om te groeien. Als uw oleander verwelkt, kan dat komen doordat hij in de schaduw groeit. Door oleanderplanten in de richting van de middagzon te zetten en de plant tegelijkertijd te beschermen tegen verbranding, zal de groei verbeteren. Oleanders hebben, net als andere planten, licht nodig om te groeien. Als ze niet genoeg licht krijgen, zullen ze verwelken omdat ze niet in staat zijn het voedsel te produceren dat ze nodig hebben.

 

Te zure of te alkalische grond

Als al je oleanders verwelken en je hebt alle bovenstaande remedies geprobeerd, kan het zijn dat je een bodemprobleem hebt. Als de grond te zuur of te basisch is, zal de oleander er niet goed in kunnen groeien. Voordat u oleanders gaat planten, is het belangrijk om de pH-waarde van de grond te testen. Als de grond te zuur of te basisch is, kan door toevoeging van organisch materiaal de pH-waarde op een voor oleanders geschikt niveau worden gebracht.

 

Conclusie

Als uw oleanders verwelken, kan dat komen door te veel warmte en te weinig water, te veel water en te weinig licht, te zure of te alkalische grond, of als uw oleanders verwelken in de nazomer en vroege herfst, kan dat komen door de wisseling van de seizoenen. Let ook op het juiste snoeimoment om uw oleander te snoeien. Wij hopen dat deze tips u hebben geholpen om vast te stellen waardoor uw oleanders verwelken en hoe u het probleem kunt verhelpen. Als u nog steeds problemen ondervindt met uw verwelkende oleanders, neem dan contact op met uw plaatselijke tuincentrum voor verdere hulp.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wolluis-bestrijden