Tuin info
Image default
Bedrijven

Teakhouten tuinbank onderhouden: in drie gemakkelijke stappen met Teakea!

Wat maakt teakhout speciaal?

Het duurzame teakhout is afkomstig van de wel 40 meter hoge teakbomen gelegen in Zuid-Azië. Deze zijn bekend door hun langzame groei, wat resulteert in hout dat perfect geschikt is voor buitengebruik. Dit komt namelijk doordat de jaarringen van deze bomen erg dicht tegen elkaar aangroeien, door het hoge behoud van zijn olie en vet zal de boom niet uitdrogen. Teakea levert kwaliteit, hierdoor kunnen wij je verzekeren dat wij je voorzien van sterk, duurzaam teakhout met een lange levensduur – gezien het niet rot!

 

Benodigdheden:

  • Water
  • Emmer (groot) / tuinslang (optioneel)
  • Soda of keukenzout (kop vol)
  • Spons / grove borstel
  • Plastic zeil
  • Pluisvrije doek
  • Teak olie
  • Teak shield

 

Stap 1: Schoonmaken van teakhouten tuinbank

Voordat je begint met het schoonmaken van je teakhouten tuinbank moet je ervoor zorgen dat deze goed doorweekt is. Dit kan je natuurlijk zelf voorzien door er met de tuinslang of emmers water overheen te gaan -of met het geduld en behulp van een enorme regenbui! Hierdoor zetten de poriën zich open waardoor het vuil grondig bereikt kan worden. Nu deze volledig is doorweekt, maak jij je elixer van het kopje soda of keukenzout met een (grote) emmer vol lauwwarm water. Nu je de voorbereiding klaar hebt komt het echte werk: schrobben! Pak je schuurspons of grove borstel, haal deze door het elixer en schrob alle vuil ter lengterichting van de houtnerf eruit. Dit kost dan wel wat energie en tijd. Maar zodra jij er na het schrobben/schoonmaken van de teakhouten tuinbank nog met de tuinslang overheen gaat, kunnen wij je garanderen dat het zeker alle moeite waard was!

 

Stap 2: Aanbrengen van een teak olie

Het van belang dat je na het schoonmaken van je teakhouten tuinmeubel deze goed laat opdrogen in de brandende zon voor het aanbrengen van een teak olie. Dit is proces is van cruciale belang gezien er anders zwarte vlekken kunnen ontstaan als het materiaal nog vocht bevat. Hier kan dus nog wel eens een dag overheen gaan. Zoek in de tussentijd een teakolie die voldoet aan de kleur die jij over je tuinbank wilt. Nadat je de ondergrond hebt bedekt met een plastic zeil, pak je de pluisvrije doek en begin met het aanbrengen van de teak olie. Voor vol resultaat raden we aan dit proces nogmaals te herhalen!

 

Stap 3: seal the deal met teak shield

Zodra de olie is aangebracht behoudt je de kleur en materiaal ter bescherming door middel van een teak shield. Voordat je deze aanbrengt is het van belang dat je de fles van deze protector goed schud. Zodat deze tevens even over de oppervlakte van de teakhouten tuinbank aangebracht kan worden met je droge -en pluisvrije doek. Geef het teak shield tien minuten om in te trekken en wrijf deze daarna nog goed uit. 

 

Altijd kwaliteit bij Teakea!

Ten slotte, om de kwalitatieve teakhouten tuinbanken van Teakea tot lange levensduur te behouden raden wij aan dit proces minstens 1 tot 2 keer peer jaar te ondergaan. Naast teakhout biedt Teakea ook houten tuinbanken, kom gerust een keer langs bij onze showroom in Tolbert waar wij je graag verder helpen met het maken van je keuze!