Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe maak je je eigen tuinoverkapping?

Het kan een uitdaging zijn om de zon uit uw tuin te houden. Of u nu een kleine ruimte hebt, een grote ruimte of gewoon niet van de intense hitte van de middagzon op uw planten houdt, het is moeilijk om een buitenruimte te vinden die niet gebaat is bij een vorm van schaduw. Een tuinoverkapping is een geweldige oplossing die kan worden gebouwd in bijna elke grootte en omvang met verschillende niveaus van complexiteit. Na honderden voorbeelden te hebben bekeken, kwamen we tot de conclusie dat er twee hoofdtypen DIY overkappingen zijn: permanente structuren en pop-up overkappingen. Het eerste type is iets dat je eenmalig bouwt en nog jaren bewaart; dit artikel zal zich richten op de laatste omdat ze perfect zijn voor mensen die hun tuin willen veranderen afhankelijk van de tijd van het jaar en je meer flexibiliteit geven voor de toekomst

 

Wat is een tuinoverkapping?

Een tuinoverkapping is een overkapping voor planten, mensen of beide. Het is een soort overkapping die het zonlicht weghoudt van de grond en die in verschillende vormen en maten kan worden gebouwd om aan uw behoeften te voldoen. Een tuinoverkapping kun je zelf maken of het laten doen. Je kunt ook een tuinoverkapping boven je buitenkeuken maken, dan kun je er het hele jaar gebruik van maken.

Waarom een luifel bouwen?

Een van de beste manieren om schaduw in uw tuin te krijgen is met een overkapping. Een overkapping kan bescherming bieden tegen de felle zon, en ze zijn er in vele soorten en maten. U kunt een kleine pop-up overkapping bouwen voor de zomer of investeren in een permanente overkapping die jaren meegaat. Een pop-up luifel is een tijdelijke constructie die alleen voor bepaalde seizoenen of evenementen hoeft te worden opgezet. U vouwt hem op als u hem niet nodig hebt, waardoor u uw buitenruimte meer dan ooit kunt benutten. Permanente overkappingen moeten eenmaal worden gebouwd en blijven dan staan, maar ze hebben ook hun voordelen; vele bieden een betere bescherming tegen regen en andere weersomstandigheden dan pop-ups, dus ze zijn ideaal als u in een gebied woont waar u weet dat het vaak zwaar zal regenen. U kunt ook kiezen voor een permanente luifel als u van plan bent iets groots of ingewikkelds te bouwen; dit komt omdat het gemakkelijker te installeren is als het hele ding niet snel ergens heen gaat!

Dingen om te overwegen alvorens een doe-het-zelf tuinoverkapping te bouwen

Voordat u besluit om uw eigen overkapping te maken, zijn er een paar dingen die u in overweging moet nemen. De eerste is de grootte van uw tuin. En met grootte bedoelen we hoeveel oppervlakte je wilt bedekken met schaduw. Als het maar een kleine ruimte is, dan zult u in staat zijn om vrij snel en gemakkelijk iets te bouwen. Maar als je een grote ruimte, dan zul je moeten nadenken over de vraag of het de moeite waard zal zijn om iets permanent te bouwen of niet. Ten tweede, is het soort materiaal waar je de overkapping van wilt maken? U kunt gebruik maken van hout, PVC-pijp of metalen buizen voor een frame, afhankelijk van welke materialen het gemakkelijkst beschikbaar zijn in uw omgeving. Ten slotte is de tijd die het zal nemen om uw luifel te bouwen; dit artikel zal zich richten op pop-up luifels die snel en gemakkelijk te monteren en te ontmantelen als nodig zijn, dus dit zal niet echt een probleem voor ons zijn!

Materialen voor uw eigen tuinoverkapping

Materialen voor uw eigen DIY luifel zijn verrassend gemakkelijk te vinden en komen met een verscheidenheid van prijskaartjes. Het eerste wat je nodig hebt is het frame, dat gemaakt kan worden van PVC buizen of bamboe, afhankelijk van de gewenste afwerking en hoe groot de overkapping zal worden. 

Hoe bouw je je eigen tuinoverkapping?

De eerste stap in het proces van het bouwen van uw eigen tuin luifel is het schetsen van een ontwerp en het meten van uw ruimte. Luifels zijn super veelzijdig, zodat u ze kunt maken in elke vorm, grootte of proporties die u wilt. Een ding om in gedachten te houden bij het ontwerpen van uw overkapping is dat het beter is om het dak breder dan hoger te maken, zodat het een breder gebied van schaduw over uw planten werpt. Een pop-up overkapping is perfect voor mensen die hun tuin willen veranderen afhankelijk van de tijd van het jaar en zichzelf meer flexibiliteit willen geven voor de toekomst. Na honderden voorbeelden te hebben bekeken, zijn we uitgekomen op twee soorten doe-het-zelf overkappingen: permanente structuren en pop-ups. Het eerste type is iets wat je een keer te bouwen en te houden voor de komende jaren, dit artikel zal zich richten op de laatste, omdat ze perfect zijn voor mensen die willen hun tuin te veranderen, afhankelijk van de tijd van het jaar en geven u meer flexibiliteit voor de toekomst.

Conclusie

Tuinoverkappingen zijn een geweldige manier om wat schaduw toe te voegen aan uw tuin. Ze zijn gemakkelijk te monteren, licht van gewicht en geven u de flexibiliteit die nodig is om uw buitenruimte te veranderen afhankelijk van het seizoen. Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen.

https://www.leefinjetuin.nl/blogs/overkapping-zelf-maken