Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe maak je een vijverpomp schoon?

Een vijver gezond en schoon houden kan soms een uitdaging zijn. De constante dreiging van algengroei en het risico van bacteriën die ziekten veroorzaken zijn altijd aanwezige gevaren in vijvers. Het schoonhouden van elk waterlichaam vereist ijver en regelmatig onderhoud. Pompen zijn essentiële onderdelen voor de circulatie van de noodzakelijke watereigenschappen, maar het schoonmaken ervan kan een uitdaging vormen, afhankelijk van de locatie, de toegankelijkheid of het type pomp dat wordt gebruikt.

 

Wat is een vijverpomp?

Een Oase vijverpomp is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om water of andere vloeistoffen door het systeem te verplaatsen. In een vijver wordt water van de bodem naar de oppervlakte gezogen, en het vuil wordt samen met de zuurstof terug naar de bodem geduwd om het water gezond te houden. Een vijverpomp is een essentieel onderdeel voor de circulatie van de noodzakelijke watereigenschappen. De meeste pompen zijn onderdompelbaar, waarvoor installatie in het water nodig is, of extern, ontworpen om boven water te zitten. Sommige kunnen in beide instellingen worden gebruikt, afhankelijk van de toepassing.

 

Hoe maak je een dompelpomp schoon?

Dompelpompen worden in het water geïnstalleerd en kunnen moeilijk grondig gereinigd worden. De beste manier om een dompelpomp schoon te maken is deze uit het water te halen en te demonteren. U moet de zuignap verwijderen om de pomp los te maken van de bodem van de vijver en een tuinslang gebruiken om de binnenkant grondig te reinigen, inclusief de waaier en de behuizing. De waaier is het onderdeel dat het water van de vijverbodem opzuigt en terug naar de bodem duwt. In de behuizing zitten de andere onderdelen van de pomp. Als u de binnenkant grondig hebt gespoeld, zet u de pomp weer in elkaar met vers water en bevestigt u hem weer op de bodem van de vijver.

 

Hoe maak je een externe vijverpomp schoon?

Het schoonmaken van een externe pomp is eenvoudiger dan het schoonmaken van een dompelpomp. Een externe pomp zit boven het waterniveau, meestal op een standaard. Verwijder de pomp en spuit hem af met een tuinslang om de buitenkant grondig te reinigen. Verwijder eventueel vuil in de behuizing en controleer op beschadigingen. Controleer of het snoer niet gebarsten of gebroken is. Zo ja, dan moet het worden vervangen. Zet de pomp weer in elkaar, plaats hem terug in de standaard en sluit hem aan.

 

Tips voor het schoonmaken van een vijverpomp

– Als u een dompelpomp hebt, moet deze uit de waterbron worden gehaald, zodat u hem grondig kunt schoonmaken. Als u een externe pomp hebt, kan hij blijven staan, maar dan moet u hem uit de weg halen en een tuinslang gebruiken om de buitenkant schoon te maken. – Als u een dompelpomp hebt, zorg er dan voor dat u de stekker uit het stopcontact haalt voordat u hem schoonmaakt, zodat u geen schokgevaar veroorzaakt. Een pomp reinigen met water en een tuinslang is de beste manier om al het vuil weg te spoelen en ervoor te zorgen dat de pomp grondig wordt gereinigd. – Ga naar uw plaatselijke ijzerhandel om reinigingsmiddelen te kopen die bedoeld zijn voor pompen en aanverwante apparatuur. – Wanneer u een externe pomp reinigt, moet u ervoor zorgen dat deze niet nat wordt, tenzij deze is ontworpen om ondergedompeld te worden. Het beste is om de pomp met de tuinslang af te spuiten.

 

Conclusie

Een vijver schoonhouden is een uitdagende taak. Een vijverpomp schoonmaken kan een vervelend proces zijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om het proces te vergemakkelijken. Als u een dompelpomp hebt, moet u deze uit de waterbron halen en grondig reinigen. Als u een externe pomp hebt, kunt u deze het beste met de tuinslang schoonmaken. Als u een pomp reinigt, gebruik dan schoonmaakproducten die bedoeld zijn voor pompen en aanverwante apparatuur.

https://www.tuincenter-vincent.be/producten/264/voorgevormde-vijvers