Tuin info
Image default
Meubels

Draaibare eetkamerstoelen – geeft tafelgesprekken de perfecte wending

Wellicht is de draaibare eetstoel een nazaat van de bureaustoel. Al bij de start van de 20e eeuw kregen kantoorstoelen draaibare mechanismen aangemeten. Zo werd de zittende kantoorklerk wat beweeglijker en mobieler achter zijn bureau. In de tweede helft van de 20e eeuw ‘sprong’ deze draaistoel over naar onze woonruimte en waren er ineens ook draaibare eetkamerstoelen beschikbaar. Dit artikel legt uit waarom dat eigenlijk een mooie kruisbestuiving was en dat er best veel voor te zeggen valt om je eerstvolgende eetkamerset eens uit te voeren met draaibare stoelen.

 

Het ergonomisch comfort van draaibare eetkamerstoelen

Bijna alle hedendaagse ontwerpen benadrukken het ergonomisch comfort van de draaibare stoel. Dat je in het rond kunt draaien, betekent dat je steeds gemakkelijk de stoel uit- of inkomt. Waar de beweging beperkt is, bijvoorbeeld door de rand van een tafelblad, daar draai je de stoel even iets verder zodat je snel op de stoel kunt wippen. Dit betekent meteen dat je niet hoeft te schuiven en te drukken aan de stoel; dat scheelt niet alleen jezelf moeite, maar ook de vloer en de stoelpoten verweren daarbij natuurlijk niet. Meer ergonomische vreugde beloven de zachte bekleding en de ondersteuning aan rug en armen. Zo creëer je een wel heel luxe eetervaring aan tafel. Ontspannen van de dis genieten, dus.

 

Draaien is veelzijdig

Het grote praktische voordeel van draaibare eetkamerstoelen is dat je snel in en uit de stoel bent en dat is vooral handig als je te midden van anderen aan tafel zit. Dan is er namelijk weinig tot geen bewegingsruimte voor de stoel om zijwaarts te kunnen. Je draait gewoon tot je de ruimte hebt om op te staan, zonder dat je een ander het lastig maakt. Ideaal voor in kleinere eetruimtes of als je heel veel genodigden aan tafel hebt.

 

De ‘sociale draai’ van draaibare eetkamerstoelen

Je merkt het eigenlijk pas echt als je eerst op een gewone stoel zit (voorgerecht, eerste gang) en daarna op een draaistoel terecht komt (hoofdgerecht, toetje). Dan valt direct het voordeel van een eetkamerstoel op met een draaimechanisme. Want daarmee kan je tijdens het diner je meer naar links of naar rechts draaien om zo’n beetje elke tafelgenoot direct aan te spreken en recht in de ogen te kijken De draai van zo’n stoel is dan ook sociaal bevorderend, de gesprekjes gaan gemakkelijker en je non-verbale toevoegingen (verbaasd kijken) worden veel sneller opgepikt.

 

De keuze is reuze

Bovenstaande maakt duidelijk dat draaiende stoelen veel voor hebben op vaststaande stoelen, zeker aan de eettafel. Het leuke is nu dat je niet qua keuze beperkt bent. Want het assortiment aan draaibare eetkamerstoelen is de laatste jaren enorm gegroeid. Of je nu gestoffeerde stoelen wilt, kuipstoelen of zelfs barkrukken. Ook zijn er veel mogelijkheden om mooie draaistoelen te kopen die passen bij je favoriete woonstijl. En wil je het helemaal extravagant maken, dan kun je diep in de buidel tasten en heel kunstzinnige verrijdbare stoelen kopen; een paar hilarische voorbeelden:

 

• The Tank Chair (motorisch aangedreven stoel met tankontwerp)

• The Ejector Seat (gemodelleerd naar een vliegtuig-schietstoel)

• The Motorized Ice Cream Cone Chair (gigantisch ijshoorntje op wieltjes)