Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Werkkleding voor professionele tuinwerkers

Professionele tuinwerkers dragen wel wat andere kledij dan een gewone salopette of jeans om in de tuin te werken. Werken met zaagmachines, bosmaaiers, kruiwagens en sproeitoestellen houdt risico’s in en hier je moet je zeker tegen beschermen. Welke werkkleding is dus geschikt voor professionele tuinwerkers?

Welke materialen kies je?

Bij werkkleding is het belangrijk dat je stoffen kiest die ademenen, dik genoeg zijn om je te beschermen en flexibel genoeg zodat je vlot kan bewegen. Een tuinman of -vrouw kiest dus best voor een werkbroek met genoeg zakken (voor kleine zaken zoals touw of een snoeischaar). Wanneer je op een ladder staat om een boom te snoeien moet je zeker je handen kunnen vrijhouden. Ook koop je best een werkbroek met knielappen omdat je vaak op de grond zit. Een Blaklader broek is dus een goede optie: je hebt veel opbergvakken, extra stretch materiaal voor comfort en kniebeschermers. Ben je eerder fan van een tuinoverall? Dan zullen die van Sodaro je zeker goed beschermen en het is gemaakt van 100% katoen. Als bovenstuk kies je voor een waterbestendig jas, en een fleecetrui zodat je warm blijft.

Vergeet voetcomfort niet

Als tuinwerker zit je vaak met je schoenen geplooid aangezien je op je knieën moet zitten. Tegelijkertijd ploeter je in zand, of moet je stevig op een ladder kunnen staan. Dat je voeten wel wat afzien, is een understatement. Zet daarom voetcomfort op nummer één. Voor een hobbytuinier zijn klompen misschien genoeg, maar als professionele werker kies je best voor professioneel schoeisel. Als tuinwerker hoor je onder het ‘agrarisch werkveld’ waarbij de normen S2, S3, S4 en S5 gelden. Omdat je vaak geknield zit, kies je best voor een laag model zodat je goed kan bewegen, maar let wel op dat je achillespees minder goed is beschermd. De Safety Jogger werkschoen S3 is een perfecte optie: een laag model, gemaakt van leer met stalen tip en waterbestendig.

Hoe was je werkkleding?

Een simpele tuinoverall van katoen kan je gewoon op 30°C wassen, maar bij andere werkkleding zoals een werkbroek en schoenen moet je toch rekening houden met andere zaken. Ook fleecetruien en katoenen T-shirts kunnen bij de gewone was, zolang er niet te veel houtschilfers of ander werkmateriaal in zit. Dit kan namelijk je wasmachine beschadigen. Een werkbroek of andere kledij met beschermende eigenschappen, laat je best door een industriële wasserij wassen zodat de kledij zijn kwaliteit en bescherming behoudt. Benieuwd naar industriële wasserijen? Onderhoor dan zeker eens de mogelijkheden want het is een interessante stap voor grotere bedrijven aangezien het water-, energie- en kostenbesparend is.