Tuin info
Image default
Bomen

Wanneer Lavendel snoeien

Tuintips op Tuincentrum Overzicht.nl

Op Tuincentrum Overzicht.nl worden wekelijks actuele tuintips behandeld over bijvoorbeeld het snoeien van planten, bomen en heesters. De meest recente tuintip is die over het snoeien van de lavendel, hoe voorkomt u dat deze houterig en lelijk wordt? Lees het nu!

Lavendel snoeien doet u zo.

Lavendel is de heerlijk geurende, altijd groene plant met aan de toppen van zijn stengels vrolijke, blauw-violette bloemetjes. De lavendel bestaat uit een klein bosje, waaruit rechtopstaande stengels groeien. Aan de onderkant van de stengels groeien grijsgroene lancetvormige blaadjes. Deze vrolijke plant misstaat in geen enkele tuin, maar moet wel goed onderhouden worden zodat hij zijn heerlijke geuren en kleuren blijft verspreiden. Het onderhoud van lavendel bestaat voornamelijk uit snoeien.

Waarom moet lavendel gesnoeid worden?

Als een lavendelplant al een aantal jaar niet gesnoeid is zal het hart van de plant verhouten. De plant zal op deze manier langzaam afsterven. Als de lavendel na een aantal jaar tot het verhouten gedeelte wordt teruggesnoeid, zal de plant doodgaan. Het is dus van belang om de lavendel minimaal eenmaal per jaar te snoeien om de plant zo mooi en gezond te houden.

Wanneer moet lavendel gesnoeid worden?

Het is van belang om vroeg te beginnen met het snoeien van lavendel, zodat het een rijk gevulde plant kan worden. Er zijn twee momenten in het jaar waarop u de lavendel het best kunt snoeien: 

  1. Het beste tijdstip om de lavendel te snoeien is half augustus. De lavendel is meestal tegen half augustus uitgebloeid. Door in augustus al te snoeien, heeft de plant in de winter nog een goede hergroei met nieuwe scheuten. Uit deze scheuten zullen het volgende jaar weer volop stengels met bloemen groeien. Het nadeel van het snoeien in augustus is dat de lavendel nog door kan bloeien na half augustus. Deze bloei wordt gestopt door het snoeien en u zult dus niet langer kunnen genieten van de vrolijke bloemetjes. Ook zullen uitgebloeide bloemen worden gemist in de winter.
  2. De tweede optie is het snoeien van de lavendel in het voorjaar, begin april. Op deze manier kunt u langer genieten van de bloemenpracht van de lavendel. Echter, het nadeel is dat de lavendel minder nieuwe scheuten zal aanmaken waardoor de bloei minder rijk zal zijn. Ook moet er drastischer teruggesnoeid worden in het voorjaar om te voorkomen dat de plant te groot zal worden, dit is over het algemeen moeilijk te verdragen voor de lavendel. 

Het is aan te raden om op allebei de bovengenoemde momenten uw lavendel te snoeien. Op die manier haalt u echt het optimale uit uw lavendelplant naar boven.

Hoe moet lavendel gesnoeid worden?

Als u de lavendel één keer per jaar snoeit, moet u een flink stuk van de stengels afsnoeien. Let er wel op dat u nooit verder snoeit dan waar nog scheuten zitten. Als u de scheuten wegsnoeit, zal de kans op een rijke bloei klein zijn. Hiervoor kunt u het beste een haagschaar gebruiken.

Als u de lavendel twee keer per jaar snoeit kunt u het beste half augustus de bloemtoppen afknippen, ook wel vormsnoei genoemd. Op deze manier zullen er al nieuwe bloembolletjes gevormd worden voor de winter, waardoor het er gezellig uit ziet. Hiervoor kunt u het beste een snoeischaar gebruiken. Na de winter, rond eind maar/begin april, kunt u beginnen met de hoofdsnoei. U kunt nu de lavendel flink terugsnoeien tot ongeveer 15cm boven de grond. Hiervoor kunt u het beste een haagschaar gebruiken. Hierna zullen er snel nieuwe scheuten gevormd worden, waaruit in het voorjaar nieuwe stengels zullen groeien.

Lavendel geurtip!

Vindt u de lavendelgeur die in uw tuin hangt ook altijd zo heerlijk? Dan kunt u deze nu ook naar uw huiskamer brengen. Bewaar de afgesnoeide bloemen in een geurzakje en plaats deze bij u in huis voor een heerlijke, frisse lavendellucht. 

Kijk voor meer snoei- en tuintips op Tuincentrum Overzicht.nl

http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel