Waarom is een bodyprotector zo belangrijk bij het paardrijden?

Waarom is een bodyprotector zo belangrijk bij het paardrijden?

 

 

 Zoals de naam al aangeeft beschermt de bodyprotector jou lichaam. Bij een bodyprotector moet je je voorstellen dat je een soort dik vest aan hebt. Of eigenlijk meer een soort bodywarmer, dit omdat de bodyprotector niet om je armen gaat. Het beschermt je wervelkolom, de ribbenkast en onderliggende organen. Door het dragen van een bodyprotector kun je veel kneuzingen en botbreuken voorkomen. Paardrijden is geen sport zonder risico’s, je kunt erg gemakkelijk van je paard afvallen. Dit kan erg hard gaan, en hier komt de bodyprotector dan ook goed van pas. Deze beschermt je namelijk tijdens de val van je paard, zo is vaak de blessure minder erg. Gelukkig heb je niet gelijk een blessure als je van je paard af bent gevallen.

Het beschermend vest is ontworpen om jou beschermen voor je paard. Stel je valt eraf en je paard gaat per ongelijk op je rug staan. Maar ook om jou te beschermen voor een harde klap op een hindernisbalk, de harde grond of tegen de bakrand.

Een bodyprotector is geen vervanging voor een rijcap!!

Waar is de bodyprotector van gemaakt?

Het vest is gemaakt van een speciaal materiaal, ook wel memoryfoam genoemd. Dit foam reageert op warmte. Dit soort schuim wordt door de lichaamstempratuur warm. Op deze manier vormt de bodyprotector zich naar het lichaam van de ruiter, dit is erg aangenaam voor de ruiter. Het wordt namelijk een stuk soepeler. 

Welke soorten bodyprotectors zijn er allemaal?

Bij een bodyprotector zijn er verschillende soorten levels. Deze levels zeggen iets over de bescherming. Je hebt level 1 t/m 3.

Level 3 heeft een paars label, wat betekend dat deze jou beschermt tijdens het springen en het rijden langs de verharde weg. Ook wordt deze aangeraden bij het rijden van jonge paarden of een cross. Beginnende ruiters hebben level 3 nodig .

Level 2 bevat een bruin label welke bedoeld is voor de ruiters die rijden in een omgeving met een zachte ondergrond.

Level 1 is niet voor ruiters of amazones geschikt, deze bodyprotector heeft namelijk een zwart label. Deze kleur wil zeggen dat deze bodyprotector voor jockeys is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste maat bodyprotector?

Voor een bodyprotector heb je verschillende maten, zo zijn ze er ook in de kleinste maten voor kinderen. deze kinder bodyprotectors zullen ook gepast moeten worden. Een bodyprotector mag niet knellen en moet goed passen. De pasvorm van dit beschermd vest is heel belangrijk. Het is dan ook van groot belang dat je een bodyprotector past voordat je ermee gaat rijden. Met passen is het ook verstandig om eens op een stoel te gaan zitten. Hoe bevalt dit? Houd, gedurende het passen, de bodywarmer een tijdje, minimaal 5 minuten, aan. De bodyprotector moet eerst jouw lichaamswarmte opnemen, voordat deze de vorm van je lichaam aan neemt. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat er op de rugzijde ongeveer 12 centimeter tussen de onderkant van de bodyprotector en de stoel zit. Dan past de bodyprotector echt goed. Een bodyprotector zit zelfs beter dan de meeste mensen vaak denken.

 Zie hieronder een filmpje met extra informatie over de bodyprotector:

Neem ook eens een kijkje op onderstaande website voor veel verschillende goedgekeurde bodyprotectors:

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/bodyprotectors.html

Reageren is niet mogelijk