Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Vergeelde jaloezieën schoonmaken

Raambekleding vereist routineus onderhoud en verzorging. Zowel horizontale als verticale jaloezieën hebben de neiging pluisjes, stof en ander vuil op te vangen. Daardoor kunnen de jaloezieën na verloop van tijd verkleuren. Als de jaloezieën wit zijn, houdt dat meestal in dat ze een troebele gelige kleur krijgen die onaantrekkelijk is en de aanblik van een anders opgeruimde kamer slijt. Het reinigen van jaloezieën biedt de bindingen een frisse aanblik waardoor ze hun klassieke uiterlijk terugkrijgen.

Waarom worden jaloezieën geel in de zon?

Het eerste wat bij ons opkomt in verband met het vergelen van de jaloezieën is de slechte kwaliteit van de materialen. Maar, dit is niet de reden en het komt meestal op twee dingen neer:

Schadelijke zonnestralen: Jaloezieën houden het zonlicht tegen terwijl je slaapt en verzachten de harde felheid van de zonnestralen tijdens het heetste deel van de dag. Ons beschermen tegen de schadelijke zonnestralen eist zijn tol van de jaloezieën. Deze bescherming slijt zoals elk ander pantser. Blootstelling van jaloezieën aan de schadelijke zonnestralen over een langere periode beschadigt elke beschermlaag. Zonder deze coating hebben de jaloezieën de neiging hun eigenlijke kleur te verliezen en vergeeld te raken.

Verontreiniging binnenshuis: Verontreiniging binnenshuis kan van allerlei aard zijn en de oorzaak zijn van het vergelen van jaloezieën. Roken

in openbare gelegenheden is weliswaar verboden, maar roken in je eigen huis is dat niet. Er zijn vaak duidelijke aanwijzingen voor een huis dat door het roken van sigaretten is aangetast, en een ervan is het vergelen van jaloezieën. Nicotineresidu hoopt zich op op elk oppervlak waarmee het in aanraking komt en laat vlekken achter op zijn vernietigende pad.

Vergeelde jaloezieën bleken

 

  1. Aluminium jaloezieën

Stof met een droge lap beide kanten van elke lamel grondig af. Dit moet een keer met de gesloten jaloezieën gebeuren en daarna met de geopende jaloezieën om zeker te zijn dat al het vuil op het oppervlak verwijderd is. Haal nu voorzichtig alle afzonderlijke lamellen van de jaloezie uit de clips. Als het moeilijk of onmogelijk is de lamellen te verwijderen, haal dan met een schroevendraaier de complete jaloezie van het raam. Zet alle schroeven op een veilige plaats vast tot de jaloezieën klaar zijn om geïnstalleerd te worden.

Leg de afzonderlijke lamellen of de complete jaloezieën in de badkuip. Dompel de lamellen/jaloezieën nu helemaal onder in de met koud water gevulde badkuip. Voeg 2 tot 3 kopjes vloeibaar bleekmiddel aan het water toe. Laat de lamellen/jaloezieën ongeveer 10 min. in de bleekoplossing weken.

Draag rubberen handschoenen en veeg beide kanten van elke lamel schoon met de bleekoplossing met een spons/ lap. Dit moet voorzichtig gebeuren zonder touwtjes in de knoop te brengen of de latten te buigen Maak de badkuip leeg. Haal de lamellen/jaloezieën eruit en droog ze af met een handdoek. In het geval van aluminium jaloezieën moet je de jaloezieën boven de badkuip houden terwijl je ze met een handdoek droogt. Anders kun je de natte jaloezieën op een aantal handdoeken laten rusten en ze aan de lucht laten drogen.

Monteer de jaloezieën opnieuw of vervang de lamellen met een schroevendraaier, waarbij je de schroeven op hun eigenlijke plaats vastzet.

Met een schroevendraaier haal je de jaloezieën van het raam.

Vul de badkuip met water en voeg er 2 tot 3 kopjes vloeibaar bleekmiddel aan toe.

Dompel de jaloezieën helemaal onder in de bleekoplossing. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken en leeg dan de badkuip. Vul nu de badkuip met voldoende koud water tot de jaloezieën helemaal ondergedompeld zijn. Til de jaloezieën voorzichtig uit het water en dompel ze opnieuw onder. Herhaal dezelfde procedure enkele malen, waardoor eventueel achtergebleven bleek effectief uit de stof wordt gespoeld.

Leeg de badkuip, plaats de stop terug, voeg meer water toe, en spoel opnieuw. Een tweede keer spoelen is essentieel omdat eventueel achtergebleven bleeksporen het materiaal kunnen beschadigen. Neem de kunststof jaloezieën uit het bad en installeer ze op het raam. Open de ramen, sluit de rolgordijnen helemaal, en leg er een handdoek onder om eventueel druipend water op te vangen. Laat de stof op natuurlijke wijze aan de lucht drogen.

De jaloezieën moeten grondig worden afgestoft met een zachte doek terwijl de jaloezieën geopend zijn. Herhaal dezelfde procedure terwijl je de jaloezieën gesloten houdt.

Bevochtig de doek met een ruime hoeveelheid houtreiniger/polish en veeg het oppervlak van elke houten lat schoon. Hardnekkige vlekken kun je met elleboogvet verwijderen. Je kunt nog wat van het schoonmaakmiddel op de lap aanbrengen als dat nodig is.

Bevlekte houten jaloezieën kun je als nieuwe laten lijken door ze van het raam te halen en de latten met witte verf te bestrijken.

Jaloezieën zijn in staat een kamer de perfecte afgewerkte aanblik te geven met hun strakke, zuivere lijnen en aantrekkelijke tinten. Ze zijn een waardige investering. Maar net als alle andere soorten raamdecoratie in huis verzamelen ook jaloezieën vuil, stof, vuil en bepaalde soorten vuil. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat de jaloezieën regelmatig worden schoongemaakt.

 

https://www.be.raamdecoratie.com