Van enkel glas naar HR++ dubbel isolatieglas

Glas bestaat al eeuwen. Ook in een venster. Dit vensterglas maakte een enorme ontwikkeling door. Het veranderde van glas-in-lood naar HR++ dubbel isolatieglas. Ik maakte een stukje van die ontwikkeling mee, van Thermopane naar HR++ dubbel isolatieglas. 

Dubbel glas in de jaren zeventig

Het huis van mijn ouders kreeg bij de bouw nog enkel glas. Mijn vader was altijd erg milieu- en geldbewust. Hij begreep al vroeg dat er veel te besparen viel op het gebied van energiekosten. Uit zijn mond hoorde ik, toen dubbel glas in zwang kwam, voortdurend het woord ‘Thermopane’ laten vallen. Binnen de kortste keren kreeg ons huis Thermopane. De kozijnen werden aangepast. Er kwam een extra lijst aan de buitenkant om het dubbele glas vast te kunnen zetten. De ruit in een scharnierend raam aan de straatkant van ons huis, werd vervangen voor dubbel glas met een ventilatierooster. Zo werd het huis meteen inbraak werend. Al werd er nooit bij ons ingebroken. Elke willekeurige inbreker liep liever een straatje om, nadat ze het postuur van mijn vader hadden gezien. Maar goed het voornaamste was, we bespaarden energie.

Dubbel glas in de jaren negentig

Toen ik eenmaal op eigen benen stond, getrouwd, eigen huis, schrok ik van de energierekening. Was die zo hoog? Ik vroeg aan mijn ouders wat zij betaalden. Dat bleek een fractie van mijn maandelijkse factuur. Ik vergeleek mijn huis met dat van hun. Mijn huis was in een latere periode gebouwd en was van meet af aan voorzien van dubbel glas. Wel had mijn huis iets meer kubieke meters en was er een CV. Mijn ouders hadden slechts een eenvoudige gashaard in de woonkamer. Op elke slaapkamer was wel een gevelkacheltje, maar die ging pas aan als het flink vroor. Voor de rest van het jaar was het ding incluis waakvlam uit. Toen ik eenmaal op mijn stookgedrag ging letten, kreeg ik ook de energierekening omlaag, maar toch was ik niet helemaal tevreden met het resultaat.

Dubbel glas tegenwoordig

Als mijn ouders konden, zouden ze nu vast en zeker voor HR++ dubbel isolatieglas kiezen. Het begrip HR++ dubbel isolatieglas is nu wat Thermopane vroeger was. Thermopane is echter in vergelijking met HR++ dubbel isolatieglas volledig achterhaald. Thermopane behaalt in verhouding met HR++ dubbel isolatieglas matige isolatieresultaten. Mijn huidige huis is nota bene een hoekhuis met CV en ik betaal minder dan vroeger. Dit huis is voorzien van HR++ dubbel isolatieglas. En echt ik ervaar zowel in de hete zomer als in de koude winter enorm veel comfort in mijn huis. 

http://www.aa-isolatieglas.nl/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.