Waar kan je een staalkabel allemaal voor gebruiken?
Bijvoorbeeld voor hijswerk, liften, lieren en kabelbanen.
Een staalkabel Belgie bestaat uit stalen draden die rond een kern zijn gevormd. Als je een staalkabel wil gaan gebruiken dan heb je een eindverbinding nodig die je kan bevestigen om te hijsen of trekken.
Staal tegenover touwen heeft als voordeel dat er een grotere trekkracht is en bovendien rekt of krimpt staal niet door luchtvochtigheid, enkel bij veranderingen in de temperatuur. Toen de piramides in Egypte werden gebouwd bestonden al kabels van huis, haar en plantenvezels. Pas in de negentiende eeuw kwam ijzer als alternatief, vooral gebruikt bij de bouw van hangbruggen. In Frankrijk werd de staalkabel verder ontwikkeld, maar de doorbraak onstond in de mijnbouw in Duitsland.
De treksterkte van de huidige staalkabels is altijd afhankelijk van de strengen en de vullingsgraad van de kabel. Door de verschillende manieren om een staalkabel te slaan, bereik je een betere vullingsgraad. In sommige toepassingen is het nodig een bijzondere opbouw te voorzien van de staalkabel.
Er zijn verschillende soorten staalkabel. Ten eerste de blanke staalkabel. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor staalkabels waarbij de levensduur meer door slijtage en vernieling is, dan door corrosie. Je kan de staalkabel wel beschermen tegen corrosie door deze in te vetten. Dan is er de verzinkte staalkabel. Zink heeft als beste eigenschap dat deze goede weerstand biedt tegen corrosie. Dus in omstandigheden waar corrosie aanwezig is, heb je een verzinkte staalkabel nodig. De roestvaste staalkabel is gemaakt uit roestvaste staaldraad, die zeer goed bestand is tegen corrosie en ook nog eens hittebestendig tot een temperatuur van 250 graden Celcius. Staalkabels kunnen in vele takken van huis gebruik en industrie gebruikt worden. Van waslijnen tot auto trekhaak tot zware industriële oplossingen. Ook al denk je er niet onmiddellijk aan, iedereen heeft wel een soort staalkabel in huis.
|