Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

5 redenen om een houten dak voor uw huis te overwegen

Je zou denken dat met alle aandacht die tegenwoordig aan groen bouwen wordt besteed, niemand een huis zou bouwen met een niet-groen dak. Maar je hebt het mis. Daken zijn het minst zichtbare en minst begrepen onderdeel van een gebouw, maar ze zijn het meest kritische onderdeel als het gaat om duurzaamheid, prestaties en uw gemoedsrust. Of misschien hebt u overwogen een houten overkapping toe te voegen aan uw nieuwe huis of renovatieproject en wilt u weten of dit voor u geschikt is. Lees dan verder…

 

Waarom bouwen met hout?

Hout wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal omdat het werkt. Hout is een natuurlijke bron in overvloed, en het heeft zich door millennia van selectie ontwikkeld tot zeer duurzaam, weerbestendig en energie-efficiënt. Hout is een zeer veelzijdig materiaal, geschikt voor gebruik als skeletbouw, dakbedekking, vloeren en gevelbekleding. Hout is extreem sterk en toch licht van gewicht. Vergeleken met de meeste andere bouwmaterialen is hout relatief goedkoop en kan het worden verkregen uit een breed scala van binnenlandse en geïmporteerde soorten. Hout heeft natuurlijke hygroscopische eigenschappen waardoor het kan “ademen” in reactie op veranderingen in het vochtgehalte, wat de kans op rot en bederf verkleint.

 

Consumenten willen meer natuurlijke materialen

Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in materialen die een meer natuurlijke en duurzame benadering van design weerspiegelen. In de afgelopen 15 jaar is de populariteit van houtproducten drastisch gestegen doordat consumenten zich meer bewust zijn geworden van de potentiële voordelen van het gebruik van duurzaam gewonnen materialen in hun huizen. Hout is een hernieuwbare bron, met een geschatte levenscyclus van meer dan 100 jaar. Wanneer hout op verantwoorde wijze wordt geoogst en beheerd, produceert het geen broeikasgassen en is het geen bron van luchtverontreiniging, in tegenstelling tot veel andere bouwmaterialen. Hout is een natuurlijk duurzaam, onderhoudsarm materiaal dat ademt en helpt om de vochtigheid en de temperatuur binnenshuis te regelen. Het is ook een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het zowel waterbestendig als vochtregulerend is.

 

Hout is een goede isolator

Hout is een uitstekende isolator, vooral als het goed geïsoleerd en luchtdicht is. Isolatie is de sleutel tot energie-efficiënt bouwen, en bouwen met hout is een geweldige manier om de isolatie te verbeteren. Hout heeft een hoge warmteweerstand en een lage warmtegeleiding, waardoor het een effectieve isolator is, vooral in combinatie met muurisolatie. Hout biedt ook akoestische isolatie, waardoor het geluid binnenshuis wordt verminderd.

 

Hout houdt geen vocht vast.

Uitzetten en krimpen bij veranderingen in de vochtigheidsgraad is een normale eigenschap van hout. Maar als het niet goed beschermd is, kan er water in het hout komen, waardoor het uitzet, krimpt en mogelijk schade veroorzaakt aan het hout en de structuur eromheen. Hout voor daken wordt bijna altijd behandeld met een waterafstotend middel dat voorkomt dat er water in het hout komt. Dit wordt gedaan om het hout tegen rotting te beschermen en de levensduur van het hout te verlengen. Hout voor daken wordt meestal onder druk behandeld, wat het proces voltooit en ervoor zorgt dat het hout geen vocht vasthoudt.

 

Hout gaat lang mee

Hout is een zeer duurzaam materiaal. Het heeft zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld tot een materiaal dat van nature bestand is tegen rot en bederf. Hout kan zeer lang meegaan als het goed wordt onderhouden. De levensduur van een houten dak hangt af van de gebruikte houtsoort en de omstandigheden waarin het is geïnstalleerd. Een goed geïnstalleerd houten dak gaat minstens 30 jaar mee. Het is niet ongewoon dat een houten dak van goede kwaliteit 50 jaar of langer meegaat.

 

Het is mooi!

Hout is mooi, warm en uitnodigend. Hout is een veelzijdig materiaal waarmee veel verschillende architectonische stijlen kunnen worden gecreëerd – modern, traditioneel, rustiek. Hout is verkrijgbaar in een groot aantal soorten, kleuren en texturen, zodat bouwers de esthetiek kunnen kiezen die het best bij hun project past.

 

Inpakken

Hout is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof, een uitstekende isolator en een mooi en warm bouwmateriaal. Hout is zeer geschikt voor moderne en traditionele bouwstijlen en is verkrijgbaar in een groot aantal soorten en kleuren. Dankzij de moderne houttechnologieën kan hout even duurzaam (zo niet duurzamer) worden gemaakt als vele andere soorten bouwmaterialen. Bij goed onderhoud kan een houten dak tientallen jaren meegaan en de rest van uw huis beschermen tegen de elementen. Als u een houten dak voor uw huis kiest, krijgt u alle voordelen van een natuurlijk, hernieuwbaar, mooi en duurzaam materiaal dat lang meegaat, er prachtig uitziet en uw huis warm en droog houdt.

https://www.overkappingoutlet.com/aluminium-overkapping/producten